Foodoris: Kruške poširane u crnom vinu prelivene kremom od vanilije

Iako naziv zvuči fensi, riječ je o kuhanim kruškama. Vrlo jednostavan desert koji će biti apsolutna zvijezda druženja (naravno da ih možete napraviti i za sebe 😉 ).

Crno vino sam aromatizirala začinima koje ja volim i podsjećaju na jesen i zimu – cimet, zvjezdasti anis, vanilija i tonka. Ne trebate stavljati sve ove začine, slobodno stavite one koje vi volite. Što se vina tiče, koristila sam teran, no, stavite vino koje volite i količinu šećera odredite ovisno o slatkoći vina.

Iako su kruške same po sebi odlične ovako kuhane i nije im potrebno ništa previše dodavati, ja sam ipak odlučila napraviti kremu od vanilije i zbilja je zaokružila cijelu priču.

Sastojci:

Sastojci za poširane kruške:

  • 4 kruške (koristila sam Williams sorte)
  • 3 šalice crnog vina
  • 1/4 šalice kokosovog šećera (može i neki drugi po želji)
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvjezdasta anisa
  • malo ribane tonke

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1+1/4 šalice zobenog mlijeka ili sojinog od vanilije
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • sok pola limuna
  • pasta iz mahune vanilije

Priprema:

  1. Mahunu vanilije prerezati po dužini i izvaditi središnjost nožem. Kasnije će nam ta pasta trebati za kremu.
  2. U uži, dublji lonac staviti vino te dodati šećer i začine. Zakuhati vino te dodati kruške koje ste pažljivo ogulili (no pustite peteljku). Ako kruške ne žele stajati uspravno, možete dno odrezati kako bi stajale.
  3. Kuhati otprilike 30 minuta poklopljeno na srednje jakoj vatri uz povremeno okretanje kruški da se sa svih strana pravilno skuhaju i upiju vino.
  4. Kada su kruške omekšale, pažljivo ih izvaditi u posudu sa strane, procijediti vino kroz sitno sito u drugu posudu za kuhanje te kuhati vino još 15ak minuta da se malo reducira. Njime kasnije možete preliti kruške.
  5. Za kremu je potrebno namočiti indijske oraščiće u vodu preko noći ili ih prokuhati dok ne omekšaju. Procijediti i staviti u blender s preostalim sastojcima i izmiksati dok ne dobijete kremu bez grudica.
  6. Kruške pustiti da se skroz ohlade prije serviranja, no možete ih servirati i još tople. Najbolje su kada još odstoje koji dan u hladnjaku prekrivene reduciranim vinom.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

0