Hungry Mile: Recept za najfiniju pitu od jabuka

Jabuke su pravo jesensko voće, a pita od jabuka pravi jesenski desert, idealan za zasladiti se poslije nedjeljnog ručka. Recept za prhku pitu od jabuka, baš onakvu kakvu su radile naše mame i bake, s nama je podijelio Journalov gastro bloger Hungry Mile.

Malo što je vjesnik jeseni i vikenda kao pleh ovakve divote! Recept pronađite u nastavku i uživajte!

Sastojci:

Za tijesto:

  • 400 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • korica limuna

Za nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 1 vanili šećer
  • šećera po želji
  • cimet
  • ako volite grožđice možete dodati i njih, samo ih prethodno namočite u rumu ili nekom likeru

Priprema:

  • U dublju posudu stavite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i koricu limuna pa umijesite tijesto. Trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice.
  • Dodajte žumanjke pa zamijesite tijesto kompaktno – mekano tijesto. (Po potrebi dodajte 2 -3 žlice hladne vode.)
  • Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki umotajte u prozirnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak, a drugu u zamrzivač na minimalno pola sata.
  • U međuvremenu jabuke ogulite i naribajte, pa im dodajte šećere i cimet te promiješajte. (Možete dodati i malo soka od limuna i sad dodajte grožđice ako ih dodajete.)
  • Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. Lim dimenzija cca 20×30 cm premažite maslacem i lagano pobrašnite, višak brašna otresite.
  • Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta, prebacite je u lim, te ju utisnite i lagano izbodite vilicom. Premažite tijesto s malo bjelanjka i pecite oko 10 minuta dok tijesto lagano ne porumeni.
  • Dok se donja kora peče izvadite tijesto iz zamrzivača i izribajte ga na papiru za pečenje ili većem tanjuru.
  • Izvadite koru iz pećnice pa po njoj rasporedite pripremljene jabuke, rukama ih ocijedite od eventualnog viška tekućine. Zatim po jabukama rasporedite naribano tijesto.
  • Vratite u pećnicu i pecite dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ohladite i izrežite na kocke, po želji ih pospite šećerom u prahu.

Recept nam donosi Mile Butorac, odnosno Hungry Mile. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu i Instagram profilu.

Foto: Marija Laća

0