Od slatkoga slađe: Ombre cheesecake od borovnica osvojit će vas izgledom i okusom

Želite li nešto lagano, osvježavajuće i hladno u ovim vrućim danima? Ljeto nam daje velike mogućnosti; možemo birati voće koje želimo te pripremiti ovu divnu slasticu. Borovnica mi je uvijek prvi izbor, izrazito je ukusna, a daje predivnu boju.

Inspiraciju za ovu tortu našla sam kod jedne divne mlade dame, Cortado. Uživajmo u nijansama ljubičaste uz ombre cheesecake!

Sastojci:

Za biskvit (kalup promjera 22 cm):

  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 60 gr maslaca
  • 60 gr šećera
  • 10 gr vanilin šećera
  • 3 manja jaja

Za kremu:

  • 300 gr borovnica 
  • 2 žlice vode
  • 500 g mascarpone sira
  • 300 gr grčkog jogurta
  • 100 gr šećera u prahu
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2,5 dl vrhnja za šlag
  • 15 gr mljevene želatine
  • 5 žlica vode
  • sok od jednog limuna

Priprema:

Biskvit:

Na laganoj vatri otopiti čokoladu i maslac, malo ohladiti. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa šećerom umutiti u čvrst snijeg, a žumanjke umiješati u rastopljenu čokoladu i maslac. U smjesu sa žumanjcima lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Tijesto uliti u kalup prethodno obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 15 minuta.

Krema:

Borovnice, vodu i šećer kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. Želatinu preliti vodom (5 žlica) i ostaviti nekoliko minuta.
Izmiksati sir, jogurt, šećer u prahu i vrhnje za šlag. Dodati limunov sok. Dvije žlice smjese dodati želatini i lagano grijati (ne smije prokuhati). Kada se želatina otopi, lagano uliti u kremu i miksati.

Kremu podijeliti na tri dijela. Biskvit staviti u kalup za tortu promjera 24 cm obložen acetatnom folijom.

Prvi dio, bijelu kremu, premazati preko i oko biskvita i staviti u zamrzivač na 30 minuta. U drugi dio kreme dodati jednu trećinu soka od borovnica. Kremu preliti preko bijele kreme i vratiti u zamrzivač na 30 minuta. U treći dio kreme dodati preostali sok od borovnica i preliti preko druge kreme.

Tortu hladiti preko noći u hladnjaku, ukloniti obruč i acetatnu foliju, ukrasiti i poslužiti.

*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Od slatkoga slađe

0