Bite It Quick: Mousse torta od čokolade i jagoda je stvorena za tople dane

Mousse torta od čokolade i jagoda idealan je desert za proljeće/ljeto. Pogotovo u sezoni jagoda kada su štandovi puni svježih mirisnih crvenih bobica.

Ova mousse torta sastoji se od klasične podloge s oreo keksima, finim kremastim slojevima od čokolade i jagoda i cijela je prelivena želeom od svježih jagoda.

Torta je jednostavna i bez pečenja te je idealna za tople dane kada ne želite paliti pećnicu. Idealna je za bilo koju prigodu, od raznih okupljanja i druženja s prijateljima do proslava rođendana. Možete je poslužiti i kao sladolednu tortu, samo je prije posluživanja stavite u zamrzivač na nekoliko sati.

Sastojci:

Podloga:

  • 16 Oreo keksa
  • 50 grama rastopljenog maslaca

Mousse od čokolade:

  • 100 grama tamne čokolade
  • 2 žlice vode (30 grama)
  • 5 grama mljevene želatine
  • 60 grama šećera
  • 150 grama vrhnja za šlag, hladnog, razdijeljenog na dva dijela
  • 100 grama mascarpone sira

Mousse od jagoda:

  • 250 grama jagoda
  • 2 žlice vode (30 grama)
  • 5 grama mljevene želatine
  • 80 grama šećera
  • 150 grama vrhnja za šlag, hladnog
  • 100 grama mascarpone sira
  • 1 žličica soka od limuna

Žele:

  • 200 grama jagoda
  • 50 grama šećera
  • 10 grama želatine
  • 80 grama vode

Priprema:

Podloga:

  • Kalup za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  • Oreo kekse sameljite i dodajte mi rastopljeni maslac, dobro promiješajte. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i dobro utisnite, koristeći ravno dno čaše. Stavite u hladnjak.

Mousse od čokolade:

  • U manjem loncu dodajte želatinu i vodu i pustite da nabubri oko 10 minuta.
  • Čokoladu rastopite na pari.
  • Želatini dodajte 50 grama vrhnja za šlag i 60 grama šećera i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi, ali nemojte dopustiti da smjesa zavrije. Dobivenu smjesu dodajte rastopljenoj čokoladi i ostavite da se lagano ohladi.
  • Ostatak vrhnja za šlag (100 g) miksajte mikserom dok ne dobijete meki šlag, dodajte mascarpone sir i izmiksajte u čvrstu kremu. Kremi dodajte smjesu s čokoladom i špatulom dobro izmiješajte.
  • Dobiveni mousse izlijte preko podloge od keksa i površinu poravnajte špatulom.

Mousse od jagoda:

  • Želatinu rastopite u vodi i pustite da odstoji 10 minuta.
  • Jagode sitno nasjeckajte, stavite ih u manji lonac s 80 grama šećera i 1 žličicom limunovog soka i zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne rastopi i jagode počnu puštati vodu. Jagode gnječite žlicom ili drobilicom za krumpir i kuhajte na laganoj vatri oko 4 minuta dok se jagode većinom ne raspadnu. Maknite s vatre i dodajte rastopljenu želatinu. Dobro promiješajte da se želatina u potpunosti rastopi.
  • Dobivenu smjesu procijedite kroz sitno cjedilo, stišćući žlicom da istisnete svu pulpu, a ostanu vam samo koštice.
  • Vrhnje za šlag miksajte mikserom dok ne dobijete meki šlag, dodajte mascarpone sir i izmiksajte u čvrstu kremu. Kremi dodajte smjesu od jagoda i špatulom dobro izmiješajte.
  • Mousse od jagoda izlijte preko moussa od čokolade, poravnajte površinu i sve stavite u hladnjak dok radite žele.

Žele od jagoda:

  • Želatinu rastopite u vodi i ostavite da nabubri oko 10 minuta.
  • Jagode sitno nasjeckajte, stavite ih u manji lonac s 50 grama šećera i zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne rastopi i jagode počnu puštati vodu. Jagode gnječite žlicom ili drobilicom za krumpir i kuhajte na laganoj vatri oko 4 minuta dok se jagode većinom ne raspadnu. Maknite s vatre i dodajte rastopljenu želatinu. Dobro promiješajte da se želatina u potpunosti rastopi.
  • Dobivenu smjesu procijedite kroz sitno cjedilo, stišćući žlicom da istisnete svu pulpu, a ostanu vam samo koštice.
  • Žele pustite da se lagano ohladi i prelijte preko torte i spremite u hladnjak na najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
  • Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i ukrasite po želji.

Savjeti:

  • Da bi kalup lakše odvojili, stavite tortu u zamrzivač na otprilike 1 sat. Ako bi vam torta pucala dok odvajate kalup, tankim nožem prijeđite između kalupa i torte da tortu odvojite od stijenke kalupa.
  • Za veći kalup onaj od 24 cm (23 cm unutarnje dimenzije), pomnožite sve sastojke s 1.4.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek

1