Culinary Postcards: Miso juha s povrćem i rižinim rezancima

Na prvu zvuči kao nešto vrlo egzotično, no ovo je zapravo jedna jednostavna bistra juha s povrćem, rezancima i drugim dodacima po želji, a posebnom ju čini dodatak miso paste. Otuda joj i ime. Inače, miso pasta je fermentirani pripravak na bazi riže ili soje (ili druge žitarice/grahorice) koji jelu pojačava okus, dajući finu slanost i umami. Zato je kod pripreme svih vege jela zgodno uvijek imati pri ruci jednu teglicu miso paste.

Izbor povrća ostaje na vama, a ja vam predlažem ovu bogatu kombinaciju povrća, grahorica i gljiva uz koju ova krepka juha postaje idealan obrok za hladne jesenske večeri.

Dobar tek!

Sastojci:

  • 2 mrkve
  • 2 portobello gljive
  • 4-5 manjih shitake gljiva
  • 100g mahuna
  • 200g svježeg tofua
  • 2 žlice (rižinog) brašna
  • 1-2 žlice sezamovog ulja (za ispeći povrće, gljive i tofu)
  • 2-3 režnja češnjaka
  • komad svježeg đumbira duljine 3-4 cm
  • 2 žlice soja sosa
  • 1,5 velika žlica miso paste (koristila sam tamni miso od riže)
  • 400ml povrtnog temeljca
  • 400ml vode
  • 300g rižinih rezanaca (i heljdini odlično funkcioniraju u ovoj juhi)
  • crni sezam i korijander za posluživanje

Priprema:

  1. Mrkvu i portobello gljive narežite na tanke šnitice.
  2. Mahune i shitake očistite i ostavite cijele, na stranu.
  3. Tofu ocijedite, narežite na veće kockice i uvaljajte u (rižino) brašno.
  4. Na sezamovom ulju prepecite mrkvu, portobello i tofu, svako zasebno i ostavite sa strane.
  5. Zakipite vodu za rezance, skuhajte ih i ostavite sa strane.
  6. U velikom loncu pomiješajte povrtni temeljac, vodu, soja sos i miso pastu (umutite da se otopi), dodajte češnjake i đumbir pa zagrijte do vrenja. Kad provri, ubacite shitake i mahune i kuhajte 10 minuta. Dodajte mrkvu i kuhajte 2-3 minute dok još malo omekša (ali nemojte raskuhati!).
  7. U gotovu juhu dodajte rižine rezance, portobello gljive i tofu, pa kod posluživanja začinite sa crnim sezamom i malo lista korijandera, te dodajte još soja sosa po želji.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

0