Kriška i po: Mini galette s jagodama i rabarbarom

Mnogi se dobro sjećaju bakinih sočnih pita od rabarbare – stare, pomalo i zaboravljene biljke, koja se sve više vraća na naše menije u nekom suvremenijem ruhu. A ako se s nečim ova biljka “voli” onda su to definitivno jagode. Kada je Kriška i po na Malom placu pronašla rabarbaru i jagode iz ekološkog uzgoja malih lokalnih proizvođača, odmah joj je sinula ideja – sljubit će ih u novu priču sa starim okusima. Tako su nastale ove mini galette koje izgledaju jednostavno fantastično, a o okusu bolje da ni ne pričamo!

“Jagode su najslađe pred kraj sezone! Nikada mi neće dosaditi sirove, mogla bih ih jesti za doručak, ručak i večeru. Granično vjerujem da ih je šteta jesti drugačije… Ali ipak sam vam pripremila i jedan recept za kolače. Zašto? Jer je Mali plac nedavno, osim super slatkih jagoda, imao i prekrasnu rabarbaru. Jednostavno kombinacija iz snova. Kiselost rabarbare ublažena slatkoćom jagoda, i dva okusa koji se savršeno prožimaju. Budući da sam imala i zadnje primjerke domaćih jabuka, iskoristila sam i njih, ali slobodno možete tu količinu jabuka zamijeniti kombinacijom jagoda i rabarbare.”

Sastojci:

Za tijesto:

  • 1 šalica integralnog pirovog brašna
  • 1/2 šalice tapioka škroba
  • 1/2 šalice kokosovog ulja u krutom stanju
  • 3 jušne žlice agavinog sirupa
  • 3 jušne žlice hladnog sojinog mlijeka
  • 1 prstohvat soli

Za nadjev:

  • 1/2 šalice jabuke narezane na sitne kockice
  • 1/2 šalice narezanih jagoda
  • 1/2 šalice narezane rabarbare
  • 2 jušne žlice agavinog sirupa
  • 1jušna žlica tapioka škroba

Postupak:

Stavite sve sastojke za tijesto osim sojinog mlijeka u sjeckalicu i blendajte desetak sekundi, odnosno dok se ne sjedine. Nemojte predugo blendati da se smjesa ne zagrije – cilj je da se kokosovo ulje u što manjoj mjeri rastali kako bismo dobili prhko tijesto. Smjesa bi trebala biti relativno rahla.

Dodajte hladno sojino mlijeko (važno je da bude hladno!) i blendajte još desetak sekundi. Ovo se može napraviti u zdjeli pomoću običnog miksera, ili čak razmrviti sve skupa rukama. Meni je najdraža varijanta sa sjeckalicom jer se smjesa sjedini brzo i uz najmanje nereda.

Stavite tijesto u hladnjak na 30-45 minuta, pa ga razvaljajte na oko 3 mm debljine i oblikujte 6 krugova (meni su ispala 4 u prvoj turi i još 2 od ostataka).

Pomiješajte narezano voće s agavinim sirupom i škrobom i rasporedite punjenje na svaki komad tijesta. Preklopite rubove tijesta preko punjenja. Pecite 30 minuta na na 180 °C.

Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim “finim” postovima.

0