Culinary Postcards: Mekani keksi s maslacem od lješnjaka idealni za jesenska jutra

Culinary Postcards: Mekani keksi s maslacem od lješnjaka idealni za jesenska jutra

Ove kekse ćete zavoljeti na prvu! Nekoliko je razloga za to: jednostavni su za napraviti, prilagodljivi su što se sastojaka tiče, poprilično su zdravi (za kekse) i najvažnije od svega, prefini su! A s hladnim, maglovitim jutrima volimo imati fini keks pri ruci, da se zasladimo uz šalicu kave ili čaja.

Ove mekane kekse možete pripremiti i u varijanti s maslacem od badema (i bademima) ili drugim orašastim maslacem po želji – onim koji imate pri ruci ili najviše volite. Ako koristite gušći maslac od orašastih plodova, morat ćete malo prilagoditi količine ulja i brašna – smjesa ne smije biti previše kompaktna, već mekša, podatna za oblikovanje. Brašno također možete zamijeniti s nekim drugim (pa i glutenskim, ako vam gluten ne smeta) i opet ćete dobiti jedan jako ukusan keks.

Uživajte!

Mekani keksi s kremom od lješnjaka i komadićima lješnjaka

Vrijeme pripreme: 5-10 minuta

Vrijeme pečenja: 10 minuta

Sastojci:

(10 keksa promjera 7-8cm; vegan, bez glutena)

  • ½ šalice (115 g) tekućeg maslaca od lješnjaka
  • ¼ šalice (75 g) rižinog sirupa
  • 2 žlice blagog maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 1 šalica (130 g) zobenog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 60 g tostiranih lješnjaka

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 170 C.
  • Pomiješajte maslac od lješnjaka s prstohvatom soli, rižinim sirupom i uljem.
  • U drugoj posudi posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  • Prethodno tostirane lješnjake usitnite nožem.
  • Umiješajte mokru smjesu u suhu, dodajte sjeckane lješnjake i ostavite da smjesa odstoji par minuta dok se pećnica dobro ne zagrije.
  • Pleh obložite papirom za pečenje, kekse oblikujte rukama (i malo spljoštite) pa ih stavite peći na 170 C, oko 10 minuta (keksi će početi jako mirisati i lagano tamniti, ali ih ne smijete prepeći).
  • Kad se ispeku, bit će mekani na dodir, pa ih ostavite da se ohlade prije nego ih poslužite.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Učitati još
Zatvori