YumYum Paradise: Sočni kuglof od bundeve, čokolade i mandarina

Bundeva je namirnica koja me svakom sezonom sve više oduševljava! Jesen je tek počela, a ja sam se već poigrala s preko 15 slatkih i slanih recepata s bundevom. Jedan od njih je i ovaj kuglof koji vam danas donosim.

Nema straha da će kolač imati “okus po bundevi”, ona mu samo daje sočnost i dozu slatkoće, a za okus su zaslužni čokolada, mandarina i začin za medenjake 🙂

Sastojci:

  • 200 ml ulja
  • 300 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 400 g pirea od bundeve
  • 150 g kiselog vrhnja
  • Sok 1 mandarine
  • 2 žličice arome vanilije
  • 300 g pirovog bijelog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Korica 1 mandarine
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica začina za medenjake
  • 100 g tamne čokolade

Priprema:

Jaja kratko miksajte sa šećerom i uljem dok se ne sjedini. Dodajte pire od bundeve, vrhnje, vaniliju i sok mandarine pa opet kratko izmiksajte.

Posebno pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol, koricu mandarine i cimet) pa ih postepeno dodajite mokrim sastojcima.

Čokoladu otopite na pari. Smjesu s bundevom podijelite na 2 dijela pa u jedan umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi začin za medenjake.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa slažite slojeve narančaste i čokoladne kreme. Pecite oko 1h na 180 stupnjeva. Napravite test čačkalicom nakon 45 minuta.

Pustite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu ili napravite glazuru od šećera u prahu i slatkog vrhnja.

Savjeti:

  • Možete koristiti kokosovo ili suncokretovo ulje.
  • Kiselo vrhnje možete zamijeniti grčkim ili tekućim jogurtom, ili (biljnim) mlijekom.
  • Uz pirovo brašno možete koristiti i zobeno (200 g zobeno: 100 g pirovo).

Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Bruna Vučak

2