Foodoris: Kolač od mrkve s kremom od limuna

Kada me netko pita da napravim proljetni recept, automatski mi na pamet pada kolač od mrkve. Ne znam je li samo meni mrkva asocijacija na proljeće ili vas ima još?

Mrkva u kolačima je nešto savršeno ukusno. Sočnost, prirodna slatkoća, boja… Ma sve! Sve poziva na kušanje i uživanje. Još kada biskvitu dodate kremu od limuna, spajate dva savršena okusa! Ako se mene pita 🙂

Sastojci:

Za biskvit

*1 šalica = 250 ml*

  • 1 šalica naribane mrkve (otprilike dvije srednje veličine)
  • 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 3/4 šalice biljnog napitka po želji (koristila sam od soje)
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • 1 šalica bijelog pirovog brašna (može i pšenično)
  • 1/2 šalice zobenog brašna
  • 1/4 šalice kokosovog šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli

Za kremu

  • 1 + 1/2 šalice indijskih oraščića
  • 1/3 šalice svježe cijeđenog soka od limuna
  • 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • dvije, tri kapljice hladno prešanog ulja korice limuna (opcionalno)
  • 1/4 šalice vode (dodatno po potrebi)

Priprema:

  • Indijske oraščiće namočiti preko noći u vodi.
  • Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Kalup promjera 17 cm obložiti papirom za pečenje.
  • BISKVIT: U sjeckalicu ili blender staviti naribanu mrkvu, ulje, sojin napitak, sirup ocat i vaniliju te izmiksati.
  • U posudu staviti brašna, kokosov šećer, prašak za pecivo, sodu i sol te pjenjačom pomiješati. Dodati mokre sastojke u suhe, pomiješati dok se sastojci ne ujedine te staviti u pripremljeni kalup i poravnati. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 35 minuta odnosno dok čačkalica ne izađe suha kada ju zabodete u sredinu biskvita. Kada je pečen, izvaditi biskvit iz pećnice i pustiti da se ohladi u kalupu 10 minuta, zatim maknuti iz kalupa i pustiti da se do kraja ohladi na rešetki.
  • KREMA: Indijske oraščiće procijediti i oprati, te staviti u blender s preostalim sastojcima za kremu. Izmiksati u gustu kremu bez grudica.
  • Staviti kratko kremu u hladnjak da se stisne, zatim ukrasiti ohlađeni biskvit.
  • Kolač držati u hladnjaku.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

0