Foodoris: Kocke od lješnjaka zasladit će vam nedjelju

Ove ukusne kocke od lješnjaka bogatog su i punog okusa. Za sve prave ljubitelje ovog orašastog ploda i sve one koji obožavaju uživati u slatkom obroku.

Sastojci:

Za podlogu:

*1 šalica = 250 ml*

  • ¾ šalice kokosovog brašna (brašno, ne ribani kokos/ljuskice)
  • ½ šalice kokosovog ulja
  • ¼ šalice javorovog sirupa
  • prstohvat soli

Za sloj od lješnjaka:

  • ¾ šalice brašna od lješnjaka
  • ¼ šalice maslaca od lješnjaka
  • ¼ šalice + 1 žlica javorovog sirupa
  • ¼ šalice otopljenog kakao maslaca*
  • 4 žlice kakao praha
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica biljnog mlijeka
  • prstohvat soli

*može i kokosovo ulje no računajte na drugačiji okus

Priprema:

U zdjeli rukama pomiješati sve sastojke za podlogu. Ako je previše suho, dodati još ulja. Pripremiti kockasti kalup za pečenje (može i neki drugi oblik), nauljiti ili obložiti papirom za pečenje (koristila sam silikonski kojeg nisam premazivala uljem).

Prebaciti tijesto u kalup, rasporediti, poravnati i utisnuti ravnomjerno. Peći na 170 stupnjeva oko 10-15 minuta, sve dok ne dobije zlatastu boju.

U multipraktiku/mikseru izmiksati sve sastojke za sloj od lješnjaka, osim mlijeka, dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim postepeno dodajte mlijeko i miksajte. Možda nećete ni potrošiti sve mlijeko. Tekstura paste treba biti bez grudica, gusta, ali ne toliko da ne možete mazati njome.

Kada je podloga pečena i lagano se ohladila, prekriti je ravnomjerno slojem od lješnjaka, poravnati i ako želite preliti čokoladnim preljevom.

Čokoladni preljev možete sami napraviti tako što ćete pomiješati 1/3 šalice kokosovog ulja s 2 žlice javorovog sirupa, par zrnca soli, ekstraktom vanilije i 1/3 šalice kakao praha. Ili jednostavno otopite tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja. Prekriti sloj kreme od lješnjaka s čokoladom, posipati nasjeckanim tostiranim lješnjacima i staviti u hladnjak na stiskanje.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Foodoris

2