Bake me by Nina: Recept za najmekaniji i najpjenastiji kruh koji se topi u ustima

Japanski mliječni kruh je najmekaniji i najpjenastiji mliječni kruh ikada. Ne mogu vam ni opisati koliko je ukusan, jednostavno se topi u ustima. Za njegovu mekoću je zaslužan tangzhong. I koliko god ova riječ može zvučati komplicirano, riječ je o jednostavnom predtijestu. Tangzhong se dobije grijanjem tekućine i brašna te je spreman za svega 5 minuta. Ovakva izrada kruha je zaista posebna i rezultat je i više nego očaravajuć.

Kada otvorite kuglicu gotovog tijesta, možete vidjeti slojeve kruha, kao da jedete neki mekani oblak. Kruh je jednostavno predivan. Ima određenu dozu slatkoće u sebi pa vam može poslužiti kao kolač – doslovno.

Ja ga sam ga radila u obliku kuglica, no ovaj kruh možete raditi i u kalupu za kruh. Možete ga podijeliti na više manjih kuglica ili na tri veće. Ako ga nikada niste probali, najbolje će vam ga dočarati riječi moje Kiare – ovo je kao da jedeš brioche pecivo i pogaču u jednom.

Recept pronađite u nastavku.

Japanski mliječni kruh

Sastojci:

Tangzhong (predtijesto):

  • 45 g mlijeka
  • 45 g vode
  • 20 g glatkog brašna

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  •  2 žličice suhog kvasca
  • 1 jaje L veličine
  • 45 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 45 g maslaca, otopljen
  • 125 g mlijeka

Dodatno:

  • 1 jaje za premazivanje
  • malo mlijeka za premazivanje

Priprema:

Tangzhong (predtijesto):

  • Sve sastojke stavite u manji lonac na laganu vatru. Dobro promiješajte kako bi smjesa bila kompaktna te nastavite miješati dok ne dobijete zgusnutu smjesu. Za ovo će vam trebati svega nekoliko minuta.
  • Tangzhong tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu i ostavite po strani da se ohladi.

Tijesto:

  • Tangzhong tijestu dodajte razmućeno jaje, otopljen i ohlađen maslac, mlijeko, šećer i kvasac. Dobro promiješajte pa dodajte sol i brašno. Zamijesite tijesto nastavkom za tijesto ili rukama. Mijesite dok vam tijesto ne postane mekano i sjajno. Za ovo će vam trebati 6-8 minuta.
  • Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se udvostruči (sat do dva).
  • Tijesto potom prebacite na pobrašnjenu podlogu i podijelite na 7 jednakih dijelova.
  • Svaki dio oblikujte u kuglu. Kugle posložite u okrugli kalup za pečenje (ili kalup za tortu promjera 26 cm) koji ste prethodno namazali maslacem ili posprejali uljem u spreju.
  • Posložene kugle tijesta prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 40-50 minuta.
  • Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  • Svaku kuglicu premažite razmućenim jajem kojem ste dodali malo mlijeka.
  • Japanski mliječni kruh pecite 20 – 25 minuta, odnosno dok površina kuglica lijepo ne porumeni.
  • Nakon pečenja kruh ostavite 5-10 minuta u kalupu pa ga potom prebacite na rešetku dok se ne ohladi.

Dobar tek!

Tekst & foto: Bake me by Nina

2