Culinary Postcards: Sladoled od banane i karamele – iz blendera

Kremasti sladoled možete pripremiti sami i bez aparata za sladoled, bez nepotrebno puno vrhnja i šećera, od svega par namirnica. Tajna takvog sladoleda skriva se u bananama, koje se, kad se blendaju zaleđene, pretvaraju u kremastu finu smjesu nalik sladoledu. No banane su samo baza, a kombinacija okusa ovisi o vama! Umjesto aparata za sladoled, dovoljan će biti jači blender ili multipraktik.


Iako se ovako pripremljen sladoled na bazi banana može konzumirati odmah (tzv. soft serve), danas vam donosim recept koji uključuje dodatno zamrzavanje sladoleda nakon kojeg će biti čvršći i kremasti, kao pravi!

(Recept je veganski, bez glutena i bez rafiniranog šećera)

za * označene stavke potraži dodatno objašnjenje i pomoć u napomenama ispod recepta

Sastojci:

sladoled (baza)

420g oguljenih, zaleđenih banana, narezanih na deblje kolutiće (3 srednje velike ili 4 manje banane)

240ml punomasnog kokosovog mlijeka (min. 60% masnoće), dobro ohlađenog

1 žlica kokosovog šećera*

½ žličice vanilije u prahu ili par kapi ekstrakta

karamela

150g svježih datulja**

1 žlica kokosovog šećera

60 ml sojinog mlijeka

1 žličica melase (opciono)***

prstohvat soli

Priprema:

  1. Datulje očistite od koštica pa prelijte s vrućom vodom da omekšaju kako biste ih kasnije lakše smiksali.
  2. Dok se datulje namaču, u lončiću ugrijte mlijeko, šećer, sol i melasu.
  3. Nakon 10 minuta ocijedite datulje pa ih zajedno s mlijekom prebacite u blender.
  4. Blendajte dok ne dobijete nešto nalik namazu od datulja. U redu je ako ostane malo mrvica od datulja. Ostavite sa strane da se ohladi dok pripremite sladoled
  5. Banane stavite u blender i nakon kratkog blendanja (15 sekundi) dobit ćete teksturu mrvica leda.
  6. Sada dodajte kokosovo mlijeko, šećer i vaniliju i nastavite blendati dok ne postignete kremastu konzistenciju. Možda ćete morati zaustaviti blender jednom ili dvaput da biste skinuli sladoled s bočnih strana. (Ako ste uz blender dobili onaj štap, upotrijebite ga tako da pogurate smjesu dolje, prema noževima.)
  7. U posudu pogodnu za zamrzavanje istresite pola količine sladoleda, malo poravnajte pa preko njega stavite oko pola količine pripremljene karamele te ju rasporedite po cijeloj površini sladoleda. Ponovite postupak s ostatkom sladoleda i karamele.
  8. Sladoled stavite u zamrzivač na minimalno 3 sata.
  9. Ukoliko sladoled stoji duže, izvadite ga iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja kako bi otpustio.
  10. Po želji poslužite s listićima tostiranog kokosa.

Napomene:

*Kokosov šećer možete zamijeniti s drugim šećerom, ali ovaj ima karamelastu notu koja daje posebno fini okus sladoledu

**Medjool datulje preporučam kao najbolje za ovu karamelu jer prirodno imaju karamelasti okus, ali i druge svježe datulje mogu dobro poslužiti

***Melasa šećerne trske naglasit će intenzitet karamele, ali nije ključna za recept tako da ju možete izostaviti

 Više trikova i savjeta za pripremu kremastog sladoleda iz blendera, potražite na blogu culinary postcards.

Foto: Iva Savić (Culinary Postcards)

0