Bake me by Nina: New York Style Cheesecake sa slanim karamelom

Jer cheesecake je uvijek dobar izbor. Ne znam za vas, ali ja ga baš često pripremam. Jednostavan je i ne oduzima mi puno vremena, a omiljen je svima. Ovaj put sam ga radila u kombinaciji sa slanim karamelom.

U nastavku je recept za New York Style Cheesecake.

Sastojci:

(za kalup od 18 cm)

Za podlogu:

  • 200 g Digestive keksa
  • 100 g maslaca

Za nadjev:

  • 500 g sirnog namaza (Philadelphia ili po izboru), sobne temp.
  • 120 g šećera
  • 2 jaja L veličine, sobne temp.
  • 25 g gustina
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g milerama, sobne temp.

Za slani karamel:

  • 60 ml vode
  • 200 g šećera
  • 160 ml vrhnja za šlag (mliječna mast), sobna temp.
  • 45 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soli

Priprema:

Za podlogu kekse usitnite u sjeckalici, otopite maslac te sve pomiješajte. Na dno kalupa postavite papir za pečenje, prebacite podlogu te utisnite o dno i 2 cm ruba kalupa. Zapecite 5 minuta na 180 stupnjeva.

Za kremu sirni namaz i šećer izradite mikserom. Dodajte gustin, jaja, sol i vaniliju pa sve povežite nastavkom za kreme ili spiralnim nastavcima na klasičnom mikseru. Sada dodajte mileram i kratko izradite.

Nadjev stavite preko podloge, pripremite vodenu kupelj (u dublju i veću posudu ili padelu postavite kalup s pripremljenim cheesom pa ulijte vrelu vodu do polovice posude.)

Pecite 40 minuta na 160 stupnjeva, ugasite pećnicu i ostavite još 30 minuta u ugašenoj pećnici. Ako ćete peći bez kupelji, pecite na 160 stupnjeva 35-40 minuta. Ohladite prije posluživanja.

Za karamel, vodu i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri (ne miješajte), kada šećer poprimi tamniju boju (treba potamniti i mirisati po karamelu, paziti da ne zagori), maknite s vatre.

Sada u tankom mlazu dolijevajte vrhnje uz stalno miješanje (pjenit će malo) zatim dodajte maslac, vratite na vatru dok se ne krenu stvarati mjehurići. Dodajte vaniliju i sol, prebacite u čistu staklenku i ohladite.

Tips&tricks

Vodena kupelj pomaže da vam krema ostane kremozna i svilenkastija, ali cheesecake možete peći i bez vode.

Foto: Nina Mrvica

0