Od slatkoga slađe: Zasladite si ovaj kišni dan cheesecakeom s borovnicama

Od slatkoga slađe: Zasladite si ovaj kišni
dan cheesecakeom s borovnicama

Volite lagane i osvježavajuće torte? Onda je ova torta upravo za vas!

Spoj keksa, mascarponea, voća i bijele čokolade uvijek daju onu pravu, dobitnu kombinaciju. Torta je idealna za ljetne dane, a kako nam uskoro stižu borovnice, trebamo iskoristiti blagodat ljeta i uživati u divnim okusima. Naravno, uvijek možete kombinirati voće po želji, sve ovisi o sezoni.

Za kremu slobodno možete koristiti i voće iz zamrzivača, ali za ukrašavanje uvijek koristite svježe, po mogućnosti, voće iz svoga voćnjaka. Bit će ukusnija, sigurna sam!

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 120 g maslaca
  • 4 žlice mlijeka

Za 1. kremu:

  • 3 listića želatine
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 dl vrhnja za šlag
  • 200 g borovnica (mogu smrznute)
  • 2 žlice vode
  • 50 g šećera u prahu

Za 2. kremu:

  • 2 listića želatine
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 dl vrhnja za šlag
  • 100 g bijele čokolade
  • 1 dl vrhnja za kuhanje

Priprema:

Podloga:

Umiješati keks, otopljeni maslac i mlijeko. Podlogu kalupa promjera 20 (može 22 i 24 cm) namazati maslacem, a rub obložiti acetatnom folijom. Smjesu utisnuti u kalup. Spremiti u hladnjak dok se priprema krema.

Krema s borovnicama:

Listiće želatine preliti vodom (oko 1 dl). Sir i vrhnje za šlag umutiti mikserom. Borovnice, 2 žlice vode i šećer kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. Dodati ocijeđenu želatinu i grijati dok se ne otopi. Toplu smjesu dodati siru i umutiti mikserom. Preliti preko podloge i ostaviti u zamrzivaču 30 – 40 minuta. (Krema je sad tekuća, hlađenjem dobiva na čvrstini.)

Bijela krema:

Želatinu preliti vodom (oko 1 dl). Sir i vrhnje za šlag umutiti mikserom. Čokoladu na kockice dodati vrhnju za kuhanje i lagano grijati. Dodati ocijeđenu želatinu i grijati na laganoj vatri dok se ne otopi. Toplu smjesu uliti u sir i vrhnje i umutiti. (Smjesa bi trebala biti malo tekuća kako bi krema došla do stijenki kalupa i bila ravna. Ako je krema pregusta, malo ju ugrijati u mikrovalnoj pećnici.) Kremu uliti u kalup i tortu držati u hladnjaku najmanje 5 sati.

Na kraju tortu ukrasite voćem i servirajte.

*Recept nam donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe . Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Mirjana Šmit (Od slatkoga slađe)

Učitati još
Zatvori