Bake me by Nina: Čokoladni souffle – jednostavan i ukusan vikend desert

Na listi omiljenih slastica, souffle mi se nalazi na samom vrhu. Obožavam njegovu pjenastu strukturu. Jako je nježan i pahuljast, a opet prožet divnim aromama i okusima. Ovaj desert je podjednako elegantan i praktičan. Kada vam dolaze gosti ili kada jednostavno želite napraviti brz i jednostavan desert, souffle je idealan odabir.

Souffle možete raditi u slanoj verziji ili slatkoj. Može biti obogaćen raznim začinima, čajevima i aromama ili ga možete poslužiti u klasičnoj čokoladnoj varijanti, meni najdražoj.

Souffle svoju divnu teksturu duguje tučenim bjelanjcima, a okus bogatoj čokoladi. Savjetujem da koristite kvalitetnu čokoladu s većim udjelom kakaa.

Čokoladni souffle

Za 4 posudice zapreminine 350 ml ili 8 manjih posudica zapremnine 175 ml (zapreminina do samog vrha posudice)

Sastojci:

  • 300 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
  • 3 žumanjka
  • 15 g gustina (škrobno brašno)
  • 300 ml mlijeko
  • 90 g šećera (40 g za kremu + 50 g za meringue)
  • 8 bjelanjaka (320 g) sobne temperature

Dodatno:

  • maslac sobne temperature za premazivanje posudica
  • šećer za posipanje posudica

Priprema:

Priprema posudica:

  • Posudice premažite maslacem tako da kistom na kojem se nalazi maslac radite pokrete od unutra prema van posudice.
  • Premazane posudice stavite u hladnjak na 15 minuta.
  • Nakon 15 minuta posudice izvadite iz hladnjaka i ponovite postupak s premazivanjem.
  • Nakon što ste posudice premazali i drugi put, pospite ih šećerom pazeći da se šećer zadrži na stijenkama posudice jednako kao i na unutrašnjosti.
  • Posudice odložite po strani. Pripremite lim za pečenje na koji ćete ih posložiti.

Izrada soufflea:

  • Pećnicu upalite na 190 stupnjeva.
  • Čokoladu iskidajte na sitne komadiće i stavite po strani.
  • Mlijeko stavite grijati do vrenja. Za to vrijeme pjenjačom kratko i energično istucite žumanjke s 40 g šećera pa potom i škrobnim brašnom.
  • Ugrijano mlijeko u tankom mlazu dodajte žumanjcima uz stalno miješanje pjenjačom. Kada ste sve mlijeko dodali, smjesu vratite u lonac koji ste stavili na srednje jaku vatru. Miješajte dok vam se smjesa ne zgusne, dovoljno je par minuta.
  • Ukuhanu smjesu odmah prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom kako bi spriječili nastajanje korice.
  •  Bjelanjke sobne temperature miksajte mikserom počevši od najlaganije prema najvećoj brzini. Nakon pola minute dodajte 1/3 šećera, miksajte minutu pa dodajte drugu trećinu šećera, nastavite miksati minutu pa dodajte preostalu trećinu šećera. Miksajte dok vam se ne formira snijeg od bjelanjaka. Pazite da bjelanjke ne pretučete, snijeg vam treba biti mekan i pjenast.
  • Snijeg dodajte također iz tri intervala. Prvu trećinu snijega dodajte i promiješajte naglo i energično.
  • Drugu trećinu snijega dodajte miješajući špatulom lagano i nježno davajući dovoljno vremena bjelanjcima da se sjedine sa smjesom bez da im se ispuše zrak. Špatulom radite kružne pokrete od unutra prema van, usporeno i polako.
  • Kada ste dobili jednoličnu smjesu dodajte i zadnju trećinu bjelanjaka na jednak način kao i prethodnu, miješajući polaganim kružnim pokretima.

Pravilno punjenje posudica:

  • Posudicu napunite do vrha. Pomoću ravne špatule za kreme ili noža poravnajte vrh. Smjesa vam treba biti ravna, a posudica ispunjena do samog vrha.
  • Sada porubite rub posudice koristeći se vrhom prsta. Ovako će vam souffle ravnomjerno rasti prilikom pečenja.
  • Posudice posložite na lim za pečenje i pecite 13- 15 minuta za manje, ili 20-25 minuta za veće posudice.
  • Lim oprezno izvadite iz pećnice, a souffle poslužite još dok je još topao.

Tips & tricks

  •  Bjelanjci vam trebaju biti sobne temperature.
  • Posudice za souffle premažite maslacem u tankom sloju oba puta.
  • Da bi lakše dodali mlijeko smjesi sa žumanjcima i šećerom, ispod posude postavite kuhinjsku krpu koja će spriječiti “šetanje” posude po radnoj površini.
  • Koristite punomasno mlijeko za bogatiji okus soufflea.

Dobar tek!

Tekst i foto: Bake me by Nina

1