Slavonka: Apple Pie keksi po kojima će mirisati cijela kuća

Odlučila sam spojiti dvije ljubavi – keks i najljepše jesenske jabuke. Za početak vam cijela kuća miriše po cimetu, jabukama i maslacu, a onda kad kušate ove male zalogaje sreće, bude vam još toplije!

Sastojci:

Za 12 komada:

Sastojci za kekse:

  • 300 g glatkog brašna
  • 80 g šećera
  • 200 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 4 žlice vode

Sastojci za fil:

  • 4 slatke jabuke
  • 1 žličica cimeta
  • 100 ml vode
  • po želji namaz 100 g namaza od karamele

Priprema:

Za početak napravite tijesto. U food processor dodajte sve sastojke pa pulsirajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Tijesto umotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Za fil, jabuke nasjeckajte na kockice pa stavite u lonac. Dodajte cimet i vodu i kuhajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju, a voda ne ispari. Pustite da se fil ohladi. Pećnicu uključite na 180 stupnjeva.

Tijesto podijelite na dva jedna dijela. Prvi dio tijesta razvljajte na pobrašnjenoj površini na pola cm debljine. Okruglim rezačem promjera 4 cm režite keksiće.

Keksiće slažite po protvanu koji ste obložili papirom za pečenje. Na svaki keksić stavite žličicu karamele (ako ćete stavljati, ako ne, preskočite), a na karamelu žličicu fila od jabuka. Pazite da je na sredini.

Drugi dio tijesta razvaljajte opet na pola cm debljine pa narežite na trakice ili krugove opet, ovisi kako želite da vam izgleda odozgo. Ako ćete raditi trakice, onda ih isprepletite u klasičan izgled pite, a ako ćete raditi krugove, izrežite ih opet istim rezačem, pažljivo položite na fil pazeći da je centrirano, a onda lagano prstima utisnite rub. Na vrhu zarežite tijesto u obliku plusa kako bi para mogla izaći.

Pecite ih 25-30 minuta dok tijesto lagano ne porumeni. Poslužite posuto šećerom u prahu.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

0