Ana’s Baking Chronicles: Kolač s limunom i kardamomom idealan za nedjeljno popodne

Ništa me ne asocira na proljeće više od limuna i svježeg bobičastog voća. Ovo je jedan od onih jednostavnih, biskvitnih kolača za lijeno nedjeljno poslijepodne kad vam se jede nešto slatko, a niste raspoloženi za nešto komplicirano. Iako nema nikakav preljev i kremu, ovaj je kolač jako sočan zbog dodatka kiselog vrhnja i ulja, a posebnost mu daje i dodatak kardamoma – mog omiljenog začina. Prekrasnog je, snažnog mirisa, a ima citrusnu notu koja se izvrsno slaže s limunom pa ovaj jednostavni kolač čini još boljim. Nadam se da će vam se svidjeti!

Sastojci:

  • za kalup zapremnine 1,5 l
  • 2 jaja (L) – sobne temperature
  • 160 g glatkog brašna
  • 1 ½ žličica praška za pecivo (8 g)
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 50 g suncokretovog ulja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g kiselog vrhnja (20% m.m.) – sobne temperature
  • 50 g svježe iscijeđenog soka limuna
  • korica dva limuna
  • ¼ žličice soli
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 ½ žličica mljevenog kardamoma
  • voće i šećer u prahu

Priprema:

  • Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160˚C ili 175˚C za pećnicu s donjim i gornjim grijačem. Kalup (22×15 cm) dobro premažite maslacem i pospite brašnom. U nedostatku ovakvog kalupa, možete koristiti okrugli kalup promjera 20 cm ili manji kalup za slatki kruh.
  • U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i mljeveni kardamom. Promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane do korištenja. U drugoj posudi ili staklenom vrču pomiješajte kiselo vrhnje, limunov sok i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  • U srednje velikoj zdjeli, koristeći električni ručni mikser, mutite maslac, šećer, ulje i koricu limuna dok ne posvijetli i ne postane malo pjenasto (otprilike 3 minute). Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miksajući iza svakog dodavanja da se sve sjedini u homogenu smjesu.
  • Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodatka suhih, dva mokrih sastojaka). Miksajte na laganoj brzini samo dok se sve sjedini u glatku smjesu, nemojte previše da vam biskvit ne bude žilav i tvrd.
  • Pripremljeni kalup napunite smjesom do 2/3 visine pa pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta.* Gotov je kad ubodete čačkalicu u sredinu, a ona izađe s par vlažnih mrvica.
  • Kolač ostavite da se hladi na rešetki u kalupu 10-15 minuta prije nego što ga pažljivo iskrenete iz kalupa da se ohladi do kraja.
  • Hladan kolač po želji pospite šećerom u prahu i poslužite sa svježim voćem.

Savjeti!

  • U ovisnosti o tome koji ste kalup odabrali, vrijeme pečenja može varirati. Za okrugli kalup promjera 20 cm predlažem provjeriti stanje nakon 25 minuta i produžiti po potrebi u intervalima od par minuta. Nemojte prepeći!
  • Kolač je najukusniji kad se jede sobne temperature. Čuvajte ga dobro omotanog u prozirnu foliju ili u hermetički zatvorenoj posudi. Možete ga i držati u frižideru, ali prije konzumiranja ostavite ga vani bar pola sata.
  • U nedostatku, kiselo vrhnje možete zamijeniti punomasnim grčkim jogurtom u istom omjeru.

*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

2