Japansko čudo od čaja

Već duže vremena na polici u bio dućanu gledam taj famozni, zeleni matcha čaj. Najviše smo se gledali radi cijene. 🙂 I svaki put pomislim… Još mi samo ti fališ! I ne samo da je skup, nego trebate imati i posebnu opremu za napraviti ga. OK, improvizirati se uvijek može, vidjela sam da ga ljudi po YouTubeu mute s mutilicom za jaja. 🙂 No, iako sam nebrojeno puta čitala o njegovom čudotvornom učinku i svim blagodatima, nisam ga kupila.

matcha4

Onda sam došla u Japan. U Tokio. Prvi dan. Krenuli u razgledavanje. Od uzbuđenja ništa nisam jela, a inače ni oči otvoriti ne mogu prije nego doručkujem. I skoro sam propustila japansko, tradicinalno ispijanje čaja, za dlaku. Bilo je već oko 3 popodne, vrućeeee i htjela sam izaći iz parka da nešto pojedem. Al ako izađem, nema vraćanja. Sva sreća, stvorile su se ispred mene neke rižine grickalice, malo sam pregrizla i ajde, OK, nastavljamo do tradicionalne japanske kućice.

matcha6

Usred grada, japanski vrt, nešto kao park, ali puno ljepše. Svaka travčica, svaki cvjetić na mjestu. A usred vrta jezero i kućica! Buka grada je u potpunosti nestala, kao da smo se odvezli kilometrima daleko. Došli smo do kućice, izuli se, sjeli na pod. Oko nas sami Japanci. Meni je već to bilo wooow. 🙂 Poslužila nas je japanka na tečnom engleskom. I to je bilo woooow, jer malo tko ga priča.

Rekla nam je da poslužuju samo zeleni matcha čaj na tradicionalni, japanski način. Uz svaki čaj morate naručiti i tradicionalnu japansku slasticu. OK, može!

matcha5

Narudžba je stigla u tren. Očaravajuće ljubazna ‘konobarica’, kakvi su uostalom i svi Japanci, nam je objasnila sljedeće: “Matcha čaj se pije s harmonijom, poštivanjem, čistoćom i smirenošću.
Prvo pojedite slasticu, jer se njome poboljšava okus čaja. Zatim zdjelicu, u kojoj je čaj, dva puta okrenite u smjeru kazaljke na satu, uzmite je desnom rukom, a lijevu položite na dno zdjelice. Čaj popijte iz 3 ili 4 puta.”

Trebao mi je šalabahter! To je bilo prvi put da sam probala matcha čaj. Intenzivne boje i mirisa, gorak, ali pitak. Volim… Zaključila sam da ga volim. Valjda me atmosfera ponijela. 🙂

matcha2

Zašto je matcha čaj bolji od ‘običnog’ zelenog čaja? Za razliku od ‘običnog’ zelenog čaja, gdje su listići umočeni u vodu, a vodu pijete; pijući matchu, koji je zapravo prah napravljen od listića zelenog čaja, učinkovitost je 10 puta veća. 1 šalica matcha čaja odgovara količini od 10 šalica ‘običnog’ zelenog čaja. Sadrži kofein, mnogo je bogatiji antioksidansima, pomaže pri mršavljenju i čišćenju organizma, smanjuje kolesterol i krvni tlak, pomaže pri koncentraciji.

matcha3

Kako napraviti matcha čaj i što vam je potrebno?

Matcha čaj
Zdjelica (Matcha Chawan)
Mutilica od bambusa (Matcha Chasen)
Matcha žličica

1. Prosijte 1-2 matcha žličice u zdjelicu koristeći malo sito.
2. Prokuhajte 70 ml vode. Ostavite da se ohladi 1 minutu.
3. 2-3 žličice prokuhane vode dodajte u zdjelicu s matcha prahom.
4. Matcha četkicom cik-cak pokretima razmutite prah.
5. Dolijte ostatak vode te istim pokretima umutite čaj dok se površina ne zapjeni.

matcha1

Cijena varira i ovisi o kvaliteti, za 30 g čaja ćete izdvojiti od 90 kn do 200 kn. Trebali biste ga piti svaki dan kroz jutro ili poslijepodne. Bez obzira gdje pili matcha čaj, način na koji se priprema iziskuje smirenost, natjera vas da usporite, da budete svjesni trenutka, da se opustite i uživate. Ovo je bilo najposebnije ispijanje čaja ikada! Sljedeći put kada mi dođe koja prija, umjesto kave pijemo matchu. 🙂

Ako ste u potrazi za još nekim receptima, posjetite Instagram profil Kuživancija i iznenadite se!

0