Fantastična japanska juha

Fantastična japanska juha

Miso juha

Kada bismo samo znali koliko zdravlja krije ovaj japanski klasik jeli bismo ga svaki dan, baš kao i oni.

Miso juhu japanci integriraju u gotovo svako jelo, uključujući i doručak.

Miso juha

Uglavnom je piju, a povrće pojedu sa štapićima. Može se jesti prije glavnog jela ili uz jelo, kao napitak. Kako Japanci od svega naprave pravu malu umjetnost tako je i proces nastajanja ovog naizgled jednostavnog jela dugotrajan, kompleksan, pristupa mu se sa velikom pažnjom. Pri tom najviše mislim na proces fermentacije miso paste. Inače, juha se lako i brzo sprema. Na našu sreću!

Miso juha

U kratkim crtama, juha se sastoji od temeljca zvanog dashi, miso paste i povrća. Vidjela sam da se često dashi zamjenjuje našim temeljcem od povrća ili kostiju što nikako nije isto. Dashi možete pripremiti sami ili ga kupiti u obliku praha koji sam i ja danas koristila. Inače se dobiva kuhanjem morskih algi i bonito pahuljica (katsuobushi) koje se dobivaju posebnom tehnikom obrađivanja mesa tune kako bi dobili tanke, gotovo prozirne “pahuljice” koje se suše na suncu, kuhaju ili dime. Čak je i u samom Japanu kuhanje temljeca kod kuće sve rjeđe te se koristi već gotovi prah.

Miso juha

Miso pasta je dostupna u dvije varijante, takozvana žuta ili crvena. Dobiva se fermentacijom soje koja traje od 3 mjeseca do 3 godine. Ovisno o dužini fermentacije, pasta može biti svjetlija ili tamnija. Isto tako duljina fermentacije utječe i na sam okus. Što se pasta duže fermentira to je punijeg okusa i tamnija.

Miso juha

Koristi se povrće koje je dostupno u sezoni te ono koje osobno preferirate.

Miso juha utječe na poboljšanje probave, jača imunološki sustav, jak je antioksidans te izvrstan izvor vlakana i proteina.

Miso juha

Ako žudite za toplom juhom koja će vas instant “dići iz mrtvih”, ovaj recept će vam to zasigurno omogućiti! Važno je samo da nabavite kvalitetnu miso pastu.

Sastojci za 2 porcije:
500 ml vode
5 g dashija (1 vrećica)
3-4 velika lista špinata ili sličnog zelenog povrća
1/2 stabljike celera
2 velike shiitake gljive (narezati)
2 mlada luka (svijetli dio narezati)
100 g svilenkastog tofua (narezati na veće kockice)
2 žličice crvene miso paste

Miso juha

Priprema:
U kipuću vodu dodajte dashi, smanjite na srednje jaku vatru te dodajte svo povrće osim luka. Kuhajte do 10 minuta dok gljive ne budu mekane. Zatim u malu posudicu stavite miso pastu te je razrijedite s nekoliko žlica dashi temeljca. Tako razrijeđenu pastu dodajte u temeljac i povrće. Miso pastu nikada nemojte kuhati na vatri kako biste zadržali sve blagodati fermentacije. Juhu podijelite u 2 manje zdjelice te svakoj dodajte nekoliko komada tofua i nasjeckani luk. Poslužite vruće.

Miso juha

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?

Miso juha

Učitati još
Zatvori