Kako izgleda pravo indijsko vjenčanje?

Kako izgleda pravo indijsko vjenčanje?

indijsko vjencanje

Tradicionalni običaji i bogata kultura, glavna su obilježja Indije. Njihova raskošna vjenčanja pokazuju statusnu poziciju obitelji i koliko je brak važan u njihovim životima. 

Ovaj je par dio svoje kulture donio u Dalmaciju.

indijsko vjencanje

Osim sklapanja braka, slave i ujedinjenje dviju obitelji, zbog čega se vjenčanje pretvara u ceremoniju koja traje čak nekoliko dana. Ovaj je par dio svoje kulture donio u Dalmaciju i savršeno uklopio tradicijska obilježja Indije i modernizma u vjenčanju.

Jarke boje i nakit su pokazatelji tradicije i kulture. Crvena ili roza, tradicijska vjenčanica „sari“, ukrašena je raznim materijalima drugačijih boja i uzoraka, te naravno, nakitom. Nakit djevojci daje ljepotu, moć i autoritet. Simbol braka je zlatni ili srebrni privjesak na ogrlici „Mangal sutra“, koji se u Indijskoj kulturi veže oko vrata umjesto izmjene vjenčanog prstenja. Privjesak je simbol spoja dviju duša, a narukvice tradicionalno mladenka dobija od svoje majke, koje ju simbolično čuvaju do kraja njenog života.

indijsko vjencanje

Mladoženja tradicijski nosi „dhoti“ odijelo pastelnijih boja. Prije ceremonije mladoženja izuva cipele, a buduće šogorice ih pokušavaju uzeti, te ukoliko uspiju, mladoženja ih mora otkupiti.

Jedan od važnijih rituala je razmjenjivanje vijenaca, odnosno prihvaćanje bračnog druga. Moderna indijska vjenčanja mogu uključivati i starije i suvremene rituale. Najvažniji dio ceremonije je ritual u kojem se razmjenjuju zavjeti nakon čega slijedi ritual hodanja oko svete vatre. Svaki krug ima svoje značenje – obilje hrane i život pun poštovanja, fizička i mentalna snaga, duhovna snaga i blagoslov, sreća, dobrobit svih živih bića i plemenitog potomstva, zajedništvo i razumijevanje, lojalnost jedinstva i druženja te mir u svemiru.

indijsko vjencanje

Cvjetni aranžmani ukrašavaju sve prostorije, a najviše se koriste neven, jasmin i ruže, te još mnogo cvijeća jarkih boja. Stolnjaci su šareni i izvezeni zlatnim koncem.

Nismo ni svjesni koliko lijepu obalu imamo do trenutka kada shvatimo da mnogi parovi iz dalekog svijeta dolaze upravo kod nas organizirati svoja vjenčanja i izreći svoje ”da”. Nadamo se da smo vam ovim vizualima, potpuno različitih vjenčanja iz jedne potpuno različite kulture, malo proširili vidike i možda vam zagolicali maštu da se ohrabrite za nešto novo i drugačije.

indijsko vjencanje

Naravno, to ne znači imati indijsko vjenčanje ako niste iz Indije, to znači da se ne trebate držati slijepih pravila te iz svake kulture možete izvući nešto lijepo i dodati svojem posebnom danu. Ovo je jedno vjenčanje bogato hrabrim i jakim bojama, cvijećem i kao takvo šalje potpuno drugu sliku od one uobičajene koju gledamo na vjenčanjima.

Fotografski par De Botanika weddings je imao priliku ovjekovječiti potpuno novo, indijsku svadbu spojenu s ljepotama naše zemlje.

indijsko vjencanje

indijsko vjencanje indijsko vjencanje

Tekst: Dotarice

Učitati još
Zatvori