Hungry Mile: Mekani i fini klipići za koje svi traže recept

Ove klipiće ćete apsolutno obožavati i jednostavno su savršeni. Mekani i fini, i to sa svega nekoliko sastojaka, a pašu uz sve. S njima ćete poželjeti započeti jutro ili završiti dan, uživati u njima samostalno ili ih kombinirati uz delikatese… U nastavku vam otkrivam kako napraviti ove famozne klipiće za koje svi traže recept.

Sastojci (za cca. 24 klipića):

  • 1 kg glatkog brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 250 ml ulja
  • 1 kocka svježeg kvasca (42 g)
  • + žlica brašna i šećera
  • 25 g soli
  • 1 jaje
  • kim i krupna sol za posipanje

Priprema:

U manju zdjelicu razmrvite kvasac, dodajte mu po žlicu brašna i šećera pa prelijte s malo zagrijanog mlijeka, dobro promiješajte i ostavite da se diže.

Brašno prosijte i dodajte sol, ulje, dignuti kvasac i ostatak mlakog mlijeka, te zamijesite mekano tijesto.

Tijesto mijesite duže kako bi bilo skroz mekano i rahlo, a onda ga na toplom ostavite da se diže, oko sat i pol.

Kada je tijesto dignuto od njega napravite oko 24 loptice, pokrijte ih krpom pa jednu po jednu krenite razvaljavati u dugi oval, dug otprilike 20 cm.

Tijesto zamatajte od gore prema dolje i usput ga prilikom motanja lagano rastežite.

Pazeći na razmak, klipiće složite u plehove obložene papirom za pečenje i pokrivene krpom ostavite da se dižu 30 – 60 min. (Po plehu slažite oko 8 klipića.)

Prije pečenja premažite ih jajem koje ste razradili s malo ulja i pospite s kimom i krupnom soli.

Pecite ih na 220°C 10 do 12 minuta.

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Hungry Mile

0