Grickajte zdravi čips od kelja

Čips od kelja, da ili ne?
‏Ponajprije svima mora biti jasno da ovo nije jedan od načina kako možemo jesti povrće. Pri pripremi ovakvog čipsa, kelj ili neka druga namirnica vam mora gotovo zagoriti da biste dobili željenu teksturu. Tako da ako mislite da ste jedući čips od kelja zdravo večerali, u zabludi ste. 🙂

cipsodkelja2

‏Međutim ovakvi zalogajčići služe, ako ste navikli grickati čips i druge grickalice koje su prekrcane neželjenim sastojcima, da zadovoljite trenutnu potrebu kada vas uhvati kriza za vrijeme odvikavanja od svih grickalica.

‏S obzirom da možete kontrolirati gdje kupujete kelj i što na njega stavljate te da nije pečen u dubokom ulju već pećnici, recimo da si manje štetite nego jedući bilo kakvu kupovnu grickalicu.

‏Okus će vas iznenaditi u svakom slučaju! Puno je bolji nego što biste očekivali. I da, ni njega na kraju nećete moći prestati jesti!

cipsodkelja5

‏Prvi put kad sam ga napravila i kada je muž vidio što radim uhvatio se za glavu i rekao mi da ako već ne jedemo pravi čipi čips da je bolje da ne jedemo nikakav. Svejedno sam mu dala da proba i dok sam ja pripremala drugu turu čula sam povik: “Ima li još?” 🙂

‏Iako je recept vrlo jednostavan, lako se može dogoditi da vam ne uspije. Jednom, u trenu dok sam se ja okretala od pećnice da uzmem krpu, čips je izgorio, skroz! Radilo se o sekundama! Tako da vam predlažem da dok se peče, sjedite ispred pećnice. Proces traje svega oko 5 minuta. Ovisi koliko su veliki komadi, koliko vam je jaka pećnica itd.

cipsodkelja3

‏Začiniti ga možete čim god želite, što god volite! Sol, papar, paprika, luk, đumbir, ružmarin, timijan, peršin, kurkuma, chili, sve dolazi u obzir! Moja verzija je bila jednostavna i malo ljuta, da zapeče!

‏Potrebno je:
‏Kelj
‏Maslinovo ulje
‏Sol
‏Crni papar
‏Cayenne papar

cipsodkelja1

‏Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kelj operite, odvojite lišće od stabljike, narežite ga na manje, jednake komade i ostavite da se osuši. U maloj posudi pomiješajte začine sa 1-2 žlice maslinovog ulja. Listove kelja dobro namažite prethodno pripremljenim uljem.

Kada vidite da su rubovi počeli tamnjeti i da se osjeti intenzivan miris kelja, čips je gotov. Čipi čips od kelja grickajte kada se ohladi.

cipsodkelja4

‏Uživajte!

0