Ghee maslac i kako ga napraviti kod kuće

ghee-maslac2

Nisam mislila napisati članak o Ghee maslacu jer nekako imam osjećaj da je već svugdje sve rečeno, ali nedavno sam objašnjavala prijateljici kako da ga napravi i javila mi je da je bilo super jednostavno i da joj je uspjelo iz prve.

Činjenica da joj je uspjelo iz prve me nagnala da ipak napišem proceduru. Inače kada radim neke nove recepte pravi sam štreberski tip. Tek nakon niza odgledanih YouTube videa, krenem na posao.  Tako sam i u slučaju Ghee maslaca odgledala sva moguća dostupna videa u kojem Indijke objašnjavaju kako ga rade.

Ghee maslac, odnosno pročišćeni maslac, oduvijek se koristi u indijskoj kuhinji, ali se tek odnedavno popularizirao u cijelom svijetu upravo zbog činjenice da u njemu nema laktoze, odnosno mliječnog šećera.

Odvajanje mliječnog šećera

Tako ćete i na policama trgovina pronaći Ghee maslac koji je u najmanju ruku duplo skuplji nego obični maslac. Ali nema potrebe da ga kupujete jer ga možete napraviti sami.Za razliku od običnog maslaca, Ghee ne gori prilikom kuhanja i ima dosta intenzivniji okus. Prema ayurverdi je jedan od najvažnijih izvora masnoće. Inače, kod nas je također poznat pod nazivom – maslo.

Da se vratimo na videa – neki miješaju dok se kuha, neki ne. Neki odvajaju pjenu, neki ne. Unatoč mojim štreberskim natuknicama, cijela 1. tura Ghee maslaca mi je posve pocrnila. Ni dan danas ne znam kako, ali ja sam to nekako prekuhala.

Ghee netom prije cijeđenja

Ghee netom prije cijeđenja

Evo što biste trebali napraviti:

Kupite visoko kvalitetni maslac – ako imate provjerenu kumicu na tržnici, odlično! Obično kuham 850 g maslaca (3 kocke).

Iako sam probala kuhati u običnom, manjem loncu, kod mene je varijanta s tavom bila uspješnija.

Kuhajte na laganoj vatri.

Koliko grama maslaca budete kuhali, toliko ćete otprilike dobiti i grama Gheeja.

Ghee maslac

Ghee maslac

Procedura:

  • narežite maslac na pravokutnike
  • ostavite ga da se kuha na laganoj vatri (ne zagrijavajte unaprijed tavu)
  • nije potrebno miješati
  • pjenu koja se bude stvarala otklanjajte žlicom
  • kuhajte sve dok pjena u potpunosti ne nestane
  • kada primjetite da se maslac počeo bistriti, pjena skoro da je nestala i osjetite intenzivniji miris, uklonite ga sa vatre
  • ovisno o količini, kuhati se može i do 45 minuta
  • ostavite da se malo ohladi
  • procijedite u sterilizirane staklenke
  • ostavite ga da se ohladi, staklenke zatvorite i čuvajte ih na na sobnoj temperaturi
Ghee maslac nakon stajanja

Ghee maslac nakon stajanja

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

0