U francuskom stilu: klasični božićni kolač Stollen

U francuskom stilu: klasični
božićni kolač Stollen

Božićni kolač Stollen

Ovih dana toplom kuhinjom se šire različiti mirisi koji ispunjavaju prostoriju adventskim ugođajem i svim čarima koje ono donosi. Klasični njemački kolač Stollen je neizostavna slastica na božićnom stolu, prepun voća i orašastih plodova, sa začinima koji preplavljuju nepce s punoćom okusa. Iz dvorca Martinis Marchi, slastičar Josip nam donosi recept za bezvremnski klasik, uz dodatak domaćeg marcipana koji dodaje potpunu sočnost ovom kolaču.

Aromatični božićni kolač Stollen

  • 150g mlijeka
  • 1 pakiranje kvasca
  • 415g brašna
  • 80g šećera
  • 20g meda
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat cimeta, kardamoma i klinčića
  • 150g maslaca (sobne temperature)
  • 2 žumanjka
  • 200g groždica
  • 100g kandirane korice limuna i naranče
  • 50g badema/pistacija nasjeckanih
  • Rum
Božićni kolač Stollen

Postupak:

Prije pripreme samog tijesta za Stollen, grožđice i kandirano voće prelijemo s dovoljnom količinom ruma te ostavimo da se namaču.

Mlijeko lagano zagrijemo, toliko da bude toplo na dodir, dodamo mu kvasac s malo šećera te sve skupa zamiješamo. Ostavimo na toplom 5-10 minuta da lagano nadolazi.

U dubljoj posudi izmiješamo brašno, ostatak šećera, sol, med, začine te tome dodamo nadošli kvas i 2 žumanjka. Miješamo dok ne dobijemo kompaktno tijesto.

Na kraju dodamo omekšani maslac, te dobro miješamo još barem 10 minuta. Ključno je da se masnoća dobro spoji s tijestom te da se gluten u tijestu razvije kako bi se bolje digao Stollen.

Pripremljeno tijesto ostavimo barem sat vremena na toplom da se diže.

Božićni kolač Stollen

Namočeno suho voće procijedimo i prosušimo.

Nakon prvih sat vremena, tijesto prebacimo na ravnu površinu te mu dodamo voće i nasjeckane orašaste plodove. Tijesto miješamo dovoljno da se dodaci spoje s tijestom ravnomjerno, te da razvijemo gluten u tijestu ponovno. Ukoliko tijesto tokom ovog miješanja postane vlažno zbog voća, dodajte mu malo brašna. 

Tijesto ostavimo još jednom na sat vremena na toplom da nadolazi.

Pečnicu zagrijati na 180 stupnjeva.

Za Klasični Stollen bitan je dodatak marcipana iznutra, no ukoliko ne znate gdje kupiti marcipan relativno je lagano napraviti ga u vlastitoj kuhinji.

Treba vam jednaka količina oguljenih i samljevenih badema i šećera u prahu, 100 grama badema i 100g šećera. Smjesi badema i šećera dodamo 1 bjelanjak, ili za vegansku verziju dodamo onoliko sirupa po izboru dok se smjesa ne spoji i postene homogena (agavin sirup, sirup od šećerne trske..)

Od takve smjese napraviti valjuške koji će poslužiti kao središnji dio Stollena.

Tijesto za Stollen prepolovimo te svaku polovicu razvaljamo na pobrašnjenoj površini u pravokutnom obliku. Po sredini tijesta utisnemo prutić od marcipana obe strane tijesta prebacimo preko da bi zatvorili Stollen u potpunosti. 

Prebacimo tijesto na lim obložen masnim papirom te ga ostavimo još 40 minuta da nadolazi na sobnoj teperaturi.

Stollen peći na cca. 30-40 minuta na 180 stupnjeva.

Kada je Stollen pečen, na površini napraviti rupice drvenim štapićem te ga premazati rastopljenim maslacem. Obilato posuti šećerom u prahu.

Božićni kolač Stollen

Foto: Josip Pudar

Učitati još
Zatvori