Slavonka: Špric krofne – slavonska inačica churrosa

Slavonka: Špric krofne –
slavonska inačica churrosa

Kad sam prvi put probala churrose, sjećam se kako sam odmah rekla “pa ovo su špric krofne”. Postoji toliko sličnih recepata u svijetu, različito se zovu, a svi su jednako ukusni! Tako i ovi slavonski churrosi!

Špric krofne se rade od jednostavnijeg oblika pâte à choux tijesta u koje ne ide masnoća. Postoji i posebna drvena šprica kojom se u originalu rade špric krofne, ali poslužit će i obična slastičarska vrećica.

Možemo im dati nadimak “slavonski churrosi”, ali ono gdje ne pristajemo na kompromis je izvorni naziv tj. to je špric krofna, nikako krafna. A i morate priznati kako slađe zvuči “krofna”!

Špric krofne

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 340 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 1l ulja ili 1l masti za prženje
  • Za posipanje:
  • 50 g šećera u prahu

Postupak:

Zagrijte mlijeko na umjerenoj vatri. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte brašno pa pjenjačom miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kuhajte smjesu još 2-3 minute, dok se u potpunosti ne odvoji od stjenke lonca.

Smjesu prebacite u posudu za miksanje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Ohlađenoj smjesi dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.

Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje. Špric krofne veličine otprilike 2-3 cm istisnte iz vrećice direktno u vrelo ulje ili mast. Pržite ih 4 minute. Same će se okrenuti, a ako se slučajno koja ne okrene sama, slobodno ju okrenite kako bi sa svih strana dobila lijepu zlatnu boju.

Špric krofne izvadite na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće. Još tople ih uvaljajte u šećer. Možete ih poslužiti uz domaći džem, umak od čokolade ili ih jesti samo pošećerene.

Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Ena Kokanović Nagy

Učitati još
Zatvori