Culinary Postcards: Špageti tikva sa slanutkom

Culinary Postcards: Špageti
tikva sa slanutkom

‘Špageti’ puni vitamina, minerala i vlakana, i usto s vrlo malo kalorija – zvuči nevjerojatno, ali oni zbilja postoje! I kriju se u jednoj posebnoj vrsti tikve – špageti tikvi.

Naučite kako pripremiti ove drugačije špagete i poslužite ih uz biljne proteine za savršeno izbalansirani ukusni obrok.

Sastojci:

  • 1 špageti tikva*
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • oko 250g (ili 1 konzerva) kuhanog slanutka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice svježe mljevenog papra
  • 1 žlica nasjeckanog lista peršina
  • 1 režanj ili ½ žličice češnjaka u prahu
  • chilli u listićima ili drugi ljuti začin po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 C, a pleh za pečenje obložite papirom. Tikvu operite i oprezno prerežite po duljini na dvije polovice (kora je dosta tvrda, a zbog ovalnog oblika vam može malo ‘bježati’ ispod noža; zato osigurajte čvrstu podlogu i jako oštar nož).

Polovice špageti tikve položite u pleh obložen papirom za pečenje, s prerezanom stranom prema gore, pa ju premažite s malo maslinovog ulja, lagano posolite i stavite peći na 180 C. Trebat će joj oko 40-50 minuta, ovisno o veličini i jačini pećnice.

Dok se tikva peče, pripremite sve za slanutak: na tavici dobro zagrijte ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i čim zamiriši, ubacite slanutak, smanjite vatru i dobro promiješajte, pa dodajte sol i papar. Pirjajte oko 5-6 minuta i povremeno promiješajte. Provjerite okuse pa dodajte ako treba još soli ili drugih začina po želji, i na kraju dodajte i peršin.

Pečenoj tikvi odstranite koštice pa žlicom ili vilicom izgrebite njezinu unutrašnjost kako biste dobili ‘špagete’. Servirajte ih sa slanutkom i uz neku salatu po želji.

Napomena:

*Ovisno o veličini špageti tikve dobit ćete ‘špageta’ dovoljno za 3-5 porcija. Ostatak pečene tikve možete čuvati pokriven u frižideru do 3 dana.

Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Iva Savić

Učitati još
Zatvori