COOKam i guštam: Sacher torta – klasik koji je uvijek u modi

COOKam i guštam: Sacher torta –
klasik koji je uvijek u modi

Ima dana kada prolaze samo provjereni klasici. Danas je baš takav dan 🙂 Sacher torta je klasik koji je uvijek u modi. Pojam za eleganciju i jednostavnost, a svoj zvjezdani status održava već skoro 190 godina.

Ova torta potvrđuje kako neke od najboljih stvari u životu nastaju slučajno, ali je i odličan primjer kada je učenik nadmašio učitelja. Originalnu tortu osmislio je mladi kuharski “šegrt” Franz Sacher kada je zamijenio glavnog kuhara – torta je po njemu dobila ime i postala vjerojatno najslavnija torta na svijetu!

Sacher torta

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 120 g oštrog brašna
  • 120 g šećera
  • 1 žličica šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Domaći pekmez od marelica

Za glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  • Bjelanjke mikserom umutite do srednje čvrstoće, dodajte žličicu šećera u prahu i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  • Čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
  • Maslac i šećer mikserom miješajte dok se ne sjedine, dodajte 1 žličicu ekstrakta vanilije i otopljenu čokoladu, promiješajte pa zatim postupno dodajte 5 žumanjaka.
  • U zdjelu sa smjesom za tortu sada ručno umiješajte 120 g prosijanog brašna, a zatim u 2-3 navrata dodajte i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  • Smjesu izlijte u kalup promjera 20 cm I stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
  • Pecite prvo 30 minuta na 160°C, zatim pojačajte temperature na 170-180°C i pecite još 20 minuta.
  • Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, zatim ga prerežite na dva dijela.
  • Zagrijte pekmez od marelica i dodajte dvije žlice vode, premažite donji biskvit, preklopite drugim biskvitom pa premažite i njega i cijelu tortu.
  • Napravite glazuru.
  • Za glazuru zagrijte 200 ml vrhnja za šlag, maknte s vatre i dodajte 200 g nalomljene tamne čokolade, nakon 1 minute promješajte i ostavite da se malo ohladi i zgusne pa zatim glazuru prelijte po torti.
  • Po želji, za dekoriranje torte otopite malo čokolade, stavite u slastičarsku vrećicu pa u sredini napišite “Sacher”, okolo iscrtajte krugove, pospite s nekoliko malo tostiranih listića od badema i na kraju dodajte još par malina ♥

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori