Kate Homecooking: Popoversi ili šupljikavi muffini koji “iskoče” iz kalupa

Kate Homecooking: Popoversi ili šupljikavi muffini koji “iskoče” iz kalupa

Kad vam treba neka zgodna i jednostavna ideja za obiteljski doručak ili imate neodlučne članove obitelji koji se ne mogu odlučiti između slanog i slatkog doručka, popovers su jako zgodna kombinacija prozračnih šupljih muffina koje možete puniti nadjevom po želji. Sve kombinacije su odlične, a vole ih i najmlađi i najstariji članovi obitelji.

Neutralni popoversi (baza):

  • 3 velika jaja (ili 4 manja)
  • 1,5 šalica toplog mlijeka (ne kipućeg)
  • 1,5 šalica brašna
  • 1/2 žličice soli

Slani popoversi sa sirom:

U pola bazne smjese dodajte:

  • 60g – 80g naribanog sira
  • malo papra
  • začin po želji – vlasac, timjan, chili

Slatki popoversi:

U pola bazne smjese dodajte:

  • 1-2 žlice šećera po izboru
  • malo vanilije
  • ribana korica limuna ili naranče
  • dodatke po izboru – kapljice tamne čokolade, malo malina ili borovnica (ne više od 2 po popoveru)

Priprema:

Pomješajte sastojke za baznu smjesu par minuta pjenjačom dok se lijepo ne sjedine. Možete ih tako neutralne peći i poslužiti s namazima po želji. A možete i baznu smjesu podijeliti u dva dijela te jednu polovicu napraviti u slanoj kombinaciji, a drugu u slatkoj.

Popovere peći u kalupu od muffina 15 minuta na 230°C te još 10-15 minuta na 190°C. Ukoliko pečete u metalnim kalupima, zagrijte ih kratko u pećnici, izvadite i u svaki ubacite malu feticu maslaca da se rastopi te ulijte smjesu u kalupe. Popovere mozete peći i u silikonskim kalupima. Njih ne treba prethodno mastiti.

Poslužite uz priloge po želji kao što su sirni namaz, domaći sir, pršut, maslac i pekmez, kremu od mascarponea ili ricotte s medom i bobičastim voćem.

Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking.

Foto: Katarina Đozović

Preporuka

Zatvori