Bake me by Nina: Omiljena pita od oraha i sira

Bake me by Nina: Omiljena pita
od oraha i sira

Pita od oraha i sira je klasik koji se godinama radi u našoj obitelji. Prhka podloga, nadjev od oraha te krema od sira ovaj kolač čine omiljenim odabirom svima koji ga probaju.

Iako postoji bezbroj verzija pite od oraha i sira, ova mi je najviše priprasla srcu. Danas vam donosim recept iz mamine bilježnice.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 4 žumanjka
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 65 g šećera
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za nadjev od oraha:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 žličica ruma, po želji

Za nadjev od sira:

  • 500 g svježeg sira (ja koristim Z’bregov u gazi, možete i Zagrebački President)
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli

Priprema:

Tijesto:

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer, dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke koje ste prethodno lagano umutili. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Brašno dodajte smjesi s maslacem pa izradite tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki omotajte prozirnom folijom. Spremite u hladnjak na pola sata.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup približnih dimenzija 30×20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje pa kalup s rubovima namastite. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno.

Nadjev od oraha:

Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, mlakim mlijekom i rumom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.

Nadjev od sira:

Mladi sir ocijedite od viška vode pa ga izradite mikserom sa šećerom i vanilijom. Bjelanjke s prstohvatom soli stucite u snijeg, pazite da snijeg ne bude previše čvrst kako bi ga lagano umiješali u sir. Pomoću špatule bjelanjke sjedinite sa sirom i šećerom. Nadjev ravnomjerno rasporedite po nadjevu od oraha. Poravnajte površinu pomoću špatule.

Naribano tijesto i pečenje:

Drugu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka pa je pomoću ribeža ravnomjerno naribajte po površini kolača.

Kolač pecite na 180 stupnjeva 40-45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu. Kolač potrošite unutar 5 dana.

Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Bake me by Nina

Učitati još
Zatvori