YumYum Paradise: Sočna i mekana pirova pletenica

YumYum Paradise: Sočna i mekana
pirova pletenica

Znate ono fino, mekano, sočno, prozračno, mliječno pecivo iz najbolje pekare? E, pa ova pirova pletenica je još bolja od toga! Na mom stolu se već tradicionalno nalazi za Uskrs, ali naravno da je možete raditi kada god poželite 🙂

Sastojci:

  • 500 g pirovog bijelog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice šećera
  • 400 ml mlakog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • + jaje za premaz i sjemenke za dekoraciju

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i miksajte spiralnim nastavkom za tijesta 10-ak minuta. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i još kratko premijesite.

Ostavite tijesto da se diže oko 1h u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva.

Premijesite tijesto i podijelite ga na 3 jednaka dijela, pa svaki dio oblikujte u valjak i ispletite pletenicu. Pletenicu prebacite na protvan obložen papirom za pečenje pa je premažite jajem i pospite sjemenkama lana i sezama. Neka se pletenica još diže na toplom dok vam se pećnica zagrije na 200 stupnjeva.

Pecite pletenicu oko 20 minuta (napravite test čačkalicom).Pustite da se skroz ohladi prije rezanja.

Savjeti:

  • Umjesto pirovog brašna možete koristiti i pšenično glatko.
  • Tijesto se može dizati i na sobnoj temperaturi, ali tada će mu trebati cca 2h.
  • Umjesto pletenice, tijesto možete isplesti i u vijenac.
  • Pletenicu prilikom pečenja možete prekriti pek papirom da ne potamni previše zbog premaza od jaja.

Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Bruna Vučak

Učitati još
Zatvori