Bake me by Nina: Recept za mekanu, pjenastu i mirisnu domaću pincu

Bake me by Nina: Recept za mekanu,
pjenastu i mirisnu domaću pincu

Kao malena sam obožavala gledati baku kako mijesi uskrsne pogače. Te slike su mi i dalje jedne od najdražih uspomena iz djetinjstva. Starinska kužina, kredenca puna začina i aroma, stol prekriven brašnom i miris toplih peciva. Dalmatinske žene, među njima i moje bake, s posebnom su ljubavlju pripremale hranu, a recepte čuvale kao pravo malo blago koje se prenosilo s generacije na generaciju žena unutar obitelji.

Uskrs bez mirisa toplih uskrsnih pogača jednostavno nije potpun. Za njihovu izradu vam treba svega nekoliko sastojaka i pokoja aroma. Svakako nastojte staviti aromu ruže, to je ono što pogačama daje poseban okus. Ako volite mekane, pjenaste i mirisne pogače, ovaj recept će vas oduševiti.

Domaća uskrsna pogača (pinca)

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
  • 50 g maslaca
  • 50 g masti
  • 80 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žličica arome ruže
  • sok pola naranče
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • korica pola naranče
  • korica jednog limuna

Dodatno:

  • šećer za posipanje

Priprema:

Izrada tijesta:

  • Mlijeko ugrijte na vatri da bude mlako. Stavite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da odstoji.
  • Smjesi s mlijekom sada dodajte dva cijela jaja i jedan žumanjak, bjelanjak ostavite sa strane, s njim ćete premazati pogače.
  • Dodajte sok pola naranče, aromu vanilije i ruže, te koricu naranče i limuna.
  • Nastavkom za tijesto ili kuhačom krenite povezivati sastojke. Dodajte brašno i nastavite izrađivati tijesto.
  • Kada se brašno povezalo, dodajte mast i maslac iz nekoliko puta miksajući cijelo vrijeme.
  • Nastavite miksati dok vam se tijesto ne krene odvajati od posude i ne postane sjajno i glatko. Po potrebi dodajte još malo brašna.
  • Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Tijesto ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat, sat i 30 minuta.

Oblikovanje i pečenje:

  • Nakon što se udvostručilo, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite te ga rezačem za tijesto podijelite na dva dijela.
  • Od svakog dijela tijesta oblikujte kuglu. Kugle posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje radeći razmak kako bi vam pogače mogle nesmetano rasti.
  • Pripremljene pogače prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena.
  • Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  • Nakon što su pogače odmorile sat vremena, premažite ih bjelanjkom pa ih zarežite kuhinjskim škarama u oblik slova X. Po želji pogače pospite komadićima šećera.
  • Pecite ih 15 minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15 minuta ili do željene boje.
  • Pogače ohladite na rešetki za hlađenje.

Tips & tricks:

  • Od ove doze možete napraviti i 4 manje pogače, tada smanjite vrijeme pečenja s 30 minuta na 20 – 22 minute ukupno.
  • Ako nemate komadiće šećera, a htjeli bi ih posuti po pogači, možete ih napraviti sami. Uzmite 50 g šećera, polovicu šećera stavite u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. U trenutku kada se šećer krene topiti, maknite ga s vatre i dodajte mu preostali šećer. Šećer promiješajte i prebacite u posudu. Možete ga odmah koristiti.

Dobar tek!

Tekst & foto: Bake me by Nina

Učitati još
Zatvori