Tonkina kužina: Uskrsni keksi u obliku ovčica

Tonkina kužina: Uskrsni keksi
u obliku ovčica

Stiglo je vrijeme da se počnu pripremati uskrsne slastice. Prvo što sam odlučila napraviti su ove ovčice. Potreban vam je kalup cvijeta, jedan manji kalup za glavu te oči.

Tijesto biste trebali ostaviti da odmori u hladnjaku minimalno sat vremena. Ja ga napravim dan prije i ostavim preko noći u hladnjaku te sutra oblikujem.

Sastojci:

Za bijelo tijesto:

  • 100g maslaca (dovoljno ga je izvaditi 30 minuta prije na sobnu temperaturu)
  • 50g šećera u prahu
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • malo mljevene vanilije
  • 1 prstohvat soli
  • 200g glatkog brašna
  • Korica naranče

Za tamno tijesto:

  • 100g maslaca
  • 60g šećera u prahu
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • malo cimeta
  • 1 prstohvat soli
  • 10g kakaa
  • 200g brašna

+ Bjelanjak vam je potreban za povezivanje

Priprema:

Priprema tamnog i svijetlog tijesta radi se po istom principu. Miksajte jaja s maslacem i šećerom dok ne dobijete pjenastu strukturu. Promijenite nastavak (stavite nastavak za tijesto), dodajte sve ostale sastojke i miksajte dok se sve ne poveže.

Tijesto će vam biti mekano, ali kad odstoji u hladnjaku, bit će savršeno za razvlačenje. 

Pobrašnite radnu površinu da vam se tijesto ne lijepi. Ja to većinom radim na papiru za pečenje. Izrežete oblike rezačem. Uši i noge možete sami oblikovati od tijesta. S bjelanjkom ćete zalijepiti sve dijelove (uši, noge, glavu).

Obložite pleh papirom za pečenje. Pecite keksiće na 160 stupnjeva 10-12 minuta. Na kraju zalijepite oči – ja sam otopila malo čokolade i s njom ih zalijepila.

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori