Foodoris: Ocean torta inspirirana ljetom i morem

Foodoris: Ocean torta
inspirirana ljetom i morem

Inspirirana ljetom, morem, školjkama i ljetnim povjetarcem, ova sirova torta jednostavne je pripreme, a zadivit ćete goste ili vaše ukućane njezinim izgledom. Ako nemate kalupe za školjke, izostavite taj dio – i dalje će biti efektna s pješčanom plažom i uzburkanim plavim morem.

Glavni sastojak koji daje boju ovoj torti je “ocean blend” prah od Unicorn superfood, no ima nekoliko varijanti kojima možete zamijeniti ovaj prah: 1. plava spirulina, 2. prah plavog graška, 3. plava jestiva boja, 4. borovnice ili kupine (dati će više ljubičastu boju negoli plavu, no može i ta opcija). Jednu od ovih opcija sigurno možete pronaći u najbližoj trgovini i krenuti u izradu ove morem obojene slastice za koju ne trebate paliti pećnicu.

Ocean torta

Sastojci za podlogu:

  • 1 šalica badema (ili bademovog brašna)
  • 1/2 šalice datulja
  • 2 žlice agavinog sirupa (može i javorov sirup)

Sastojci za kremu:

  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 2/3 šalice kokosove kreme (kruti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
  • 1/3 šalice kokosovog jogurta (može i kokosove kreme)
  • 1/3 šalice agavinog sirupa
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • sok jedne limete
  • 2 + 1/2 žličice praha (blue ocean, spiruline, plavog graška) ili jestive boje prema uputama na pakiranju (ako koristite voće, količinu dodajete prema stupnju obojenosti)
  • dodatno: 80 g (veganske) bijele čokolade, 2 žlice kokosovog ulja

Priprema:

  1. Indijske oraščiće namočiti preko noći u vodi ili kratko prokuhati dok ne omekšaju.
  2. Datulje namočiti u vrućoj vodi 15ak minuta. Procijediti i istisnuti tekućinu. Staviti u sjeckalicu / multipraktik bademe i izmiksati u sitno (ako koristite brašno preskočiti miksanje). Dodati ocijeđene datulje i sirup te izmiksati u smjesu koja se lijepi na pritisak rukom.
  3. U kalup promjera 19 cm (možete koristiti i manji) staviti papir za pečenje. Prebaciti smjesu za podlogu i ravnomjerno utisnuti.
  4. U blender staviti ocijeđene indijske oraščiće, kokosovu kremu, jogurt, sirup, vaniliju, sol i sok limete te izmiksati dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Odvojiti malo kreme (2-3 žlice) za kasnije ukrašavanje.
  5. Dodati 1 žličicu praha i izmiksati te preliti 1/3 kreme u kalup. U ostatak kreme dodati još 1/2 žličice praha i izmiksati te preliti još 1/3 kreme preko prve kreme. U preostali dio kreme dodati još 1 žličicu praha i izmiksati i preliti preko ostale kreme i poravnati. Vilicom raditi krugove po kremi kako bi stvorili efekt valova.
  6. Staviti u zamrzivač na pola sata, izvaditi i pažljivo dodati na jedan kraj bijelu kremu kao pješčanu obalu. Posipati brašnom od badema ili kokosom i staviti u zamrzivač na stiskanje minimalno četiri sata, najbolje preko noći.
  7. Ako imate kalupe na školjke, otopiti bijelu čokoladu na pari uz dodatak kokosovog ulja. Puniti kalupe, pustiti da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim staviti u hladnjak da se skroz stisnu. Ukrasiti prije serviranja.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

Preporuka

Zatvori