Foodoris: Kokos zdjelica – desert koji priziva uživanje na suncu

Foodoris: Kokos zdjelica – desert
koji priziva uživanje na suncu

Nadam se da nam uskoro stiže pravo proljeće i topliji dani. Pa neka ova kokos zdjelica priziva temperature iznad 20 stupnjeva i uživanje na suncu. Inicijalno je bila ideja “Raffaello” smoothie bowla, no odlučila sam napraviti sladoled od banane s dodatkom kokosa i kokos kuglica, kokos maslaca, listića badema i ekspandiranog amaranta plus pokoja jagoda, jer jagode se sada svugdje ubacuju 🙂

Želim vam samo ukratko objasniti razliku između smoothie bowla i sladoleda od banane (nice cream). Oboje za bazu imaju zrele, zaleđene banane, međutim, smoothie bowl se priprema tako što se dodaje i malo tekućine u obliku biljnog napitka, dok se sladoled od banane priprema isključivo samo od zaleđenih banana, bez dodane tekućine. On je nešto gušći i hladniji te se duže održava u obliku sladoleda. Oba se serviraju odmah jer se vrlo brzo tope.

Kuglice od kokosa možete i ne morate napraviti, no svakako će obogatiti ovu zdjelicu, što vizualno, što okusom. A i ostat će vam kuglica za kasnije uživanje 🙂

Sladoled od banane i kokosa

Sastojci:

  • 3 banane
  • 2 žlice kokosovih pahuljica (ribani kokos)
  • dodatno: 1 žlica kokosovog maslaca, maslaca od indijskih oraščića ili maslaca od blanširanih badema, listići badema, kokos kuglice, ekspandirani amarant.

Priprema:

Zrele banane narezati na kolutiće i zalediti. Zaleđene kolutiće izvaditi iz zamrzivača i odmah staviti u blender ili sjeckalicu i izmiksati u kremasti sladoled. Dodati kokos pahuljice i kratko izmiksati. Servirati odmah s dodacima.

Kuglice od kokosa

Sastojci:

  • 2 šalice kokosovih pahuljica
  • 1/4 šalice agavinog sirupa (može i manje ako ne volite previše slatko)
  • 1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 2/3 šalice blanširanih badema
  • 2 žlice kokosovog maslaca

Priprema:

U multipraktik staviti kokosove pahuljice i miksati sve dok ne počnu puštati masnoću. Dodati preostale sastojke i miksati. Smjesa će se s vremenom početi povezivati. Bit će potrebno nekoliko puta zaustaviti mikser i sa stijenki skidati smjesu. Prije formiranja kuglica smjesu staviti u hladnjak na cca. 15 minuta. Formirati kuglice i uvaljati u kokosove pahuljice. Držati u hladnjaku do serviranja.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

Učitati još
Zatvori