COOKam i guštam: 3 ideje za dekoraciju pisanica prirodnim bojama
COOKam i guštam: 3 ideje za dekoraciju pisanica prirodnim bojama

COOKam i guštam: 3 ideje za dekoraciju
pisanica prirodnim bojama

Tijekom godina imala sam puno pokušaja bojanja jaja prirodnim bojama, koristila sam ciklu, špinat, borovnice, kurkumu…. Ali, rezultat bi me uglavnom potpuno razočarao, dobila bih neke otužno isprane boje, zapravo, jedino su mi uspijevala ona kuhana u ljusci luka. Smeđa.

Ta smeđa jaja iz lukovine su mi divna i pobuđuju neka lijepa sjećanja iz djetinjstva. Ipak, i dalje sam pokušavala dobiti još neku boju kojom bih bila zadovoljna. I konačno jesam 🙂

Da, možemo i prirodnim bojama obojati uskrsna jaja i da pritom dobijemo poprilično intenzivne boje. Ipak, za ovakav način bojanja bitno je naglasiti da nam trebaju bijela jaja. Osim na tržnicama, njih sada već možemo nabaviti i u većim marketima.

Jaja obojana kupusom i kurkumom

Koristeći ljubičasti kupus dobila sam ova plava jaja, a za žuta je zaslužna kurkuma.

Za plava jaja:

  • 1 manja glavica ljubičastog kupusa
  • 3-4 žlice alkoholnog octa
  • voda

Ljubičasti kupus narežite, na dno posude rasporedite dio kupusa, pažljivo dodajte jaja i preostali kupus. Neka kupus pokrije jaja.

U posudu dodajte hladnu vodu, toliko da pokrije kupus i jaja pa stavite na vatru. Kuhajte dok se jaja ne skuhaju, maknite s vatre, dodajte ocat i ostavite tako preko noći. Sljedeće jutro dočekat će vas ispod kupusa lijepa plava jaja 🙂

Želite li dobiti nježniju boju, jaja izvadite ranije. Već nakon nekih 3-4 sata trebala bi biti lijepe pastelne boje.

Za žuta jaja:

  • 2 dl kipuće vode
  • 2 žlice kurkume u prahu
  • 1 žlica alkoholnog octa

Jaja skuhajte na tvrdo (nemojte ih predugo kuhati, dovoljno će biti 10 minuta). U lončić stavite kurkumu, prelijte kipućom vodom i promiješajte. Kad se kurkuma otopi, dodajte ocat.

Jaje stavite u lončić s kurkumom i ostavite 10-ak minuta. Vidjet ćete koliko brzo će vaša jaja primati boju, po želji možete jaja držati u kurkumi i kraće. Isto tako, želite li odjednom obojiti više jaja, samo pripremite veću posudu i poduplajte sastojke.

Jaja obojana čajem

Iako su jako lijepa sva ona šarena jaja, moram priznati da su mi i ova jako zgodna. Kao i kod bojanja s kupusom i kurkumom, i u ovom slučaju koristila sam bijela jaja.

U 1/2 l vode skuhala sam 7 vrećica čaja od aronije i crnog ribiza. Poklopila sam čaj i skupa s vrećicama ostavila 10 minuta.

Jaja sam prvo ‘dekorirala’ travom iz vrta, zamotala u najlonke i zatim stavila u posudu s čajem. Vratila sam ih na laganu vatru, dodala žlicu alkoholnog octa i kuhala desetak minuta (koliko i inače kuhate jaja).

Maknula sam jaja s vatre, dodala još žlicu-dvije octa i ostavila tako sat vremena. Znači, cijelo vrijeme su i vrećice čaja u posudi.

Uklonila sam pažljivo najlonku i travice, oprala jaja pod mlazom hladne vode (skine se sloj boje, ali ostanu i dalje dobra). I to je to! Kad se premažu s malo ulja, sjaje se i budu tamnija.

Ako budete trebali više tekućine, svakako stavite i više vrećica čaja.

Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori