

Mousse torta od jagoda će vas očarati svojom jednostavnošću. Nježni mousse i žele od jagoda na podlozi od smrvljenih keksa su prava proljetna, osvježavajuća kombinacija.
Mousse torta se ne peče i iznimno je brza za pripremu. Možete je držati zaleđenu i poslužiti kao sladolednu mousse tortu, tada je samo izvadite pola sata prije posluživanja iz zamrzivača.
Mousse tortu od jagoda možete poslužiti za različite događaje. Jednako će se lijepo uklopiti u svečane proslave kao i uz kavu i druženje s prijateljima.
Ova mousse torta je moja omiljena mousse poslastica. Možete je poslužiti i u čašama s mrvljenim keksima ili bez njih. Možete nadodati i svježe jagode na vrh.
Na vama je da otkrijete omiljenu kombinaciju i da uživate u ovoj osvježavajućoj torti.
MOUSSE TORTA OD JAGODA
SASTOJCI
PODLOGA
- 250 g zobenih keksa (Digestive)
 - 60 g maslaca
 
MOUSSE OD JAGODA
- 500 g jagoda
 - 10 g mljevene želatine ili 6 listića
 - 4 – 5 žlica hladne vode
 - 400 ml vrhnja za šlag, hladno
 - 200 g mascarponea
 - 150 g šećera
 - 1 žličica arome vanilije
 
ŽELE OD JAGODA
- 400 g jagoda
 - 10 mljevene želatine ili 6 listića
 - 5 žlica hladne vode
 - 30 g šećera
 

PRIPREMA
PODLOGA
- Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm s pomičnim obrubom.
 - Maslac rastopite i ostavite po strani. Kekse usitnite u sjeckalici pa im dodajte rastopljeni maslac, dobro promiješajte.
 - Kekse i maslac prebacite u kalup pa ih ravnomjerno utisnite po dnu.
 
MOUSSE OD JAGODE
- Jagode usitnite u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Potom ih procijedite kroz sito.
 - Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite po strani 10 minuta.
 - Nakon 10 minuta odvojite 1/4 pirea pa ga dodajte želatini. Želatinu s jagodama sada ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko dok se želatina otopi (nemojte kuhati).
 - Želatinu dodajte preostalom pireu od jagoda pa sve promiješajte.
 - U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone, vrhnje za šlag (hladno), šećer i aromu vanilije. Miksajte dok vam krema ne postane srednje čvrsta (treba biti čvrsta, ali ne kao kad tučete vrhnje za šlag).
 - Kremi postepeno dodajte pire od jagoda i sve dobro sjedinite špatulom.
 - Mousse od jagoda stavite na podlogu od keksa i poravnajte površinu.
 - Spremite u zamrzivač dok ne pripremite žele od jagoda.
 

ŽELE OD JAGODA
- Želatini dodajte 5 žlica hladne vode i ostavite po strani da nabubri, dovoljno je 10 minuta.
 - Za to vrijeme usitnite jagode u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Procijedite ih kroz sito kako bi dobili čisti sok.
 - Želatini dodajte 1/4 procijeđenog pirea i šećer. Ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko da se želatina rastopi.
 - Sada umiješajte i ostatak jagoda.
 - Sve prelijte preko torte i spremite u hladnjak preko noći kako bi se mousse i žele stisli.
 - Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i ukrasite tortu po želji.
 
Dobar tek!

Tekst & foto: Bake me by Nina




