![Foodoris: Pancake platter je novi gastro trend s društvenih mreža](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/02/Foodoris-pancake-platter-palačinke-pladanj-recept4-1.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/02/Foodoris-pancake-platter-palačinke-pladanj-recept4.jpg)
Još jedan trend s društvenih mreža – pancake platter, efektnog je izgleda i poziva na druženja s najdražim ljudima i dijeljenje finih, mekanih palačinki s raznim dodacima. Možete raditi slatke i slane varijante, servirati za doručak ili desert.
Kako napraviti pancake platter
Palačinke koje sam radila veganske su i bez glutena, od zobenih pahuljica s dodatkom jabučnog pirea za mekoću i prefini okus. Priprema je vrlo jednostavna, uz tek nekoliko sastojaka, a oduševit će vas okusom. Koristite svoj omiljeni recept za palačinke ili probajte za promjenu ove veganske. Palačinke sam servirala na dasci uz homemade namaz od lješnjaka i kakaa, kupovni džem od manga i limete, javorov sirup, maline, banane, kivi. Naravno da si možete složiti pladanj kako god želite, s kojim god dodacima. Pustite si mašti na volju, poigrajte se i oduševite sebe, ukućane ili goste ovim fora načinom serviranja.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/02/Foodoris-pancake-platter-palačinke-pladanj-recept3.jpg)
Recept za palačinke:
- 1 šalica zobenog brašna
- 1/2 šalice pirea od jabuka
- 1 šalica vode
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 žličice cimeta
Priprema:
U blender staviti sve sastojke i izmiksati nekoliko trenutaka dok se svi sastojci ne ujedine. Smjesa treba biti malo gušća od one za klasične palačinke.
Palačinke peći na vrućoj neprianjajućoj tavi (možete je malo nauljiti).
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/02/Foodoris-pancake-platter-palačinke-pladanj-recept2.jpg)
Namaz od lješnjaka i kakaa:
- 2 šalice lješnjaka (300 g)
- 3/4 šalice kokosovog šećera u prahu
- 1/3 šalice kakaa u prahu
- 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica vaniljie
- 1 žličica soli
Priprema:
Lješnjake tostirati u pećnici na 200 stupnjeva dok ne porumene i počnu puštati miris, otprilike 10 minuta. Pripazite da ne izgore. Izvaditi iz pećnice, pustiti da se malo ohlade te prebaciti u krpu, zamotati i trljati dok se ne skine kožica. Prebaciti očišćene lješnjake u blender (bilo bi dobro da je blender što jače snage) i miksati dok ne dobijete maslac. Zatim dodati kokosov šećer u prahu (samljeti šećer u mlincu za kavu/začine), kakao u prahu, vaniliju i sol te miksati nekoliko trenutaka dok se sve ne poveže. Možda će biti potrebno zaustavljati blender i skidati maslac sa stijenki blendera. Kada se sve povezalo, dodati kokosovo ulje dok blender radi i miksati još minutu. Prebaciti dobiveni namaz u staklenku i servirati. Možete ga staviti u hladnjak da se malo stisne ako želite da bude tvrđi.
NAPOMENA: kako bi ovaj recept uspio morate imate jak blender/multipraktik. Teško ćete ga moći napraviti, posebice da je glatki, ako imate slabiji blender.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2021/02/Foodoris-pancake-platter-palačinke-pladanj-recept1.jpg)
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Foodoris