Andrea Johnsson: Moderna teksturirana DIY vaza od mase za modeliranje

Andrea Johnsson: Moderna teksturirana DIY
vaza od mase za modeliranje

Vaze i vrčevi oduvijek su mi slaba točka, volim ih sve – male, velike, asimetrične, teksturirane, staklene, keramičke… S obzirom na pozamašnu kolekciju, zabranila sam si kupovanje novih vaza pa mi nije preostalo ništa drugo nego da pronađem neku staru i od nje napravim nešto novo. Dugo mi se po glavi motala ideja da napravim teksturiranu vazu za naš stolić u dnevnom i kao što to obično biva, jednom prilikom sam sasvim slučajno za 10 kuna u second-hand trgovini pronašla ovu vazu posebnog oblika i odmah krenula sa izradom svoje vizije.

Rezultat je ispao i bolji nego sam očekivala pa s vama danas dijelim postupak koji vam neće vam oduzeti više od sat vremena, a savršena je prilika da malo vremena posvetite sebi i relaksirajućem radu masom za modeliranje.

Teksturirana DIY vaza

Za izradu vam je potrebno: stara vaza koja će biti baza, bijela masa za modeliranje koja se suši na zraku (npr. DAS ili Fimo) i sprej za bojanje.

Ako ste ikad radili s glinamolom, plastelinom ili klasičnom Fimo masom, onda vam bijela masa za modeliranje neće biti strana. Izrazito je jednostavna za modeliranje, a unutar 24h će se potpuno osušiti na zraku što znači da kad jednom otvorite paket, željet ćete završiti proces do kraja kako vam se masa nebi posušila. Osim toga, lijepo prijanja uz sve površine.

Za početak, zaštitite radnu površinu, a svoju baznu vazu operite i posušite. Zatim otvorite masu za modeliranje i izvaljajte je na cca 0.5mm. Otprilike pokušajte izvaljati oblik koji će “prekriti” bazu. Izvaljanu masu sada prislonite na bazu i laganim pritiskivanjem “zalijepite” za površinu. Ukoliko niste prekrili cijelu vazu, jednostavno “izvaljajte” još nekoliko komada dok nije potpuno prekrivena. U ovom trenutku vaš novi “prekrivač” na vazi ne treba biti savršen ili pretjerano gladak jer sada kreće onaj najzanimljiviji dio u kojem nema pravila.

Krenite od jednog kraja i prstom napravite udubljenja s jednakim razmacima koji će vam poslužiti kao predložak za daljnji rad. Potom ponovno prođite udubljena, no sada lagano s dva prsta “štipajte” masu kako biste oblikovali kružne oblike. Kada formirate jedno udubljenje, već ste napravili stranice za nova pa tom tehnikom samo nastavite, koncentrirajući se da su oblici koliko-toliko podjednake veličine. Ukoliko je potrebno, dodajte mase gdje vam zatreba. Ne brinite ako vam se počnu nazirati dijelovi baze jer će za to kasnije poslužiti sprej koji će prekriti sve što masa nije.

Kada ste zadovoljni teksturiranim dijelom, uz malo vode zagladite gornje i donje rubove i vaša nova vaza je spremna za sušenje. Vazu sušite 24h na suhom mjestu, a kad je potpuno suha, posprejajte sprejom u željenoj boji. Masu možete obojati i kombinacijom tempere/akrilne boje uz malo praška za pecivo za terracota efekt.

Nakon još jednog kruga sušenja, od vaše stare vaze dobili ste jedan divan umjetnički, ali i funkcionalni detalj u koji možete staviti svježe ili suho cvijeće i tako vizualno obogatiti neki kutak vašeg doma.

Tekst: Andrea Johnsson

Još puno Andreinih sjajnih DIY radova pronađite na njenom Instagram profilu.

Preporuka

Zatvori