Anamarija Pažin Morović: Ulja za hidrataciju kože koja se isplati isprobati

Anamarija Pažin Morović: Ulja za hidrataciju
kože koja se isplati isprobati

Anamarija Pažin Morović, Holistička ljepota

Kad sam prije više od 10 godina na jednom predavanju za kozmetičarke poslala u publiku uzorke hladno prešanih biljnih ulja i predstavila ih kao odlične ovlaživače kože, nastao je žamor te su počela stizati pitanja: “Neće li ulja zamastiti kožu, začepiti pore?” Moj odgovor je uvijek jasan i glasi: “Ne. Hladno prešana, biljna ulja neće zamastiti niti onečistiti kožu, ako su pravilno odabrana prema tipu i stanju kože.” Naime, ako se pravilno koriste, ova ulja mogu “preporoditi” našu kožu, vratiti joj vlagu, ublažiti bore, akne i smanjiti osjetljivost kože.

EFEKT “KORE DRVETA”

U radu sa svojim klijenticama primijetila sam da je najčešći tip odnosno stanje kože mješovita i dehidrirana. Koža ima previše masnoće, a premalo vlage. To se događa kad kožu tretiramo agresivnim čistačima, sapunima, grubim pilinzima i tretmanima. Sve navedeno zapravo može „pokidati“ hidrolipidni omotač kože koji čuva vlagu u našoj koži. Kad smo prema koži grubi, ona se „brani“ na način da počinje pretjerano lučiti sebum. Ja to zovem „efektom kore drveta“, jer ako zarežete (povrijedite) koru drveta, ona će gubiti vlagu a pojačano lučiti smolu da se zacijeli. Isto je s kožom, gubi vlagu, pojačano luči sebum, nedostaje joj vlage dok masnoće ima dovoljno.

KAKO KORISTITI HLADNO PREŠANA ULJA

  1. Za dnevnu i noćnu njegu: najbolje na mokru kožu nakon umivanja utapkati ili umasirati nekoliko kapi čistog hladno prešanog biljnog ulja. Količina ovisi o tipu i stanju kože, kao i gustoći i veličini molekula pojedinog ulja. Koriste se ispod kreme ili umjesto kreme, osjetite kako vam najbolje odgovara.
  2. Za čišćenje lica: na mokru kožu se bogato umasira ulje, zatim se umijete toplom vodom, a lice osušite blazinicom. Ako imate make up, ponovite postupak.
  3. Potražite provjerenu kozmetiku (kreme, emulzije, čistilice) na bazi hladno prešanih ulja – pogrešna uvjerenja su da su to teške i masne kreme s voskom, nisu – riječ je finim, luksuznim kremama koje se lijepo upijaju, čuvaju vlagu kože i čine ju elastičnom, baršunastom i mekom. Potiču kožu da „da najbolje od sebe.”
  4. Naučite sami izrađivati svoju kozmetiku. Uložite u kvalitetan tečaj ili radionicu i sami izrađujte personaliziranu kozmetiku za svoju kožu. Ako usporedimo hranu i kozmetiku, onda je spravljanje kreme može biti isto što i svježi, nutritivno bogat obrok za kožu, a krema s police u dućanu obično hrana u limenci.

KAKO ODABRATI HLADNO PREŠANA ULJA

Najbolje je odabrati prema tipu i stanju kože. Neke možete pronaći u svim bolje opskrbljenim ljekarnama, kao i u specijaliziranim dućanima.

Za sve tipove i stanja kože: ulje ploda divlje ruže, avokado

Za suhu kožu: marelica, šljiva, badem, pšenične klice, ulje ploda divlje ruže

Za zrelu kožu: ulje ploda divlje ruže, argan, makadamija,

Za mješovitu kožu: avokado, jojoba, ulje ploda divlje ruže, suncokret

Za masnu kožu: ulje lješnjaka, jojobe, ulje ploda divlje ruže

Za osjetljivu kožu: noćurak, boražina

Uvedite hladno prešana biljna ulja u svoju beauty rutinu, koža će brzo vratiti vlagu, postati podatna i meka a osim toga, može dugo ostati mladolika.

Tekst: Anamarija Pažin Morović,
savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness &
osnivačica online zajednice Holistička ljepota

Foto: Unsplash, Pexels, Mario Poje

Učitati još
Zatvori