Bibimbap – korejsko jelo koje morate probati

bibimbap-3

Obožavam bibimbap iz više razloga!

Prvo, nakon godišnjem odmora vraćam se kuhanju. Drugo, ovo jelo mi je bilo toliko dugo “na lageru” da ga spremim i treće, ovo mi je najdraže azijsko koje spremam kod kuće.

Radi se o korejskom jelu koje bi u doslovnom prijevodu značilo “mixed rice”, odnosno miješana riža. Riži se dodaje povrće, jaje, a nerijetko i meso. Odugovlačila sam s receptom jer mi je bilo nezamislivo da ga napravim bez kimchija, moje druge velike ljubavi.

bibimbap-4

Kimchi

Kimchi je također porijeklom iz Koreje i služi se kao prilog. To je fermentirano povrće, uglavnom kupus i korejanski radić te začini od kojih ćete najviše osjetiti chili. Osim što je nevjerojatno zdrav, izvrstan je dodatak mnogim azijskim jelima, a meni je konkretno bibimbap bez njega nezamisliv. Kako je većina mojih čitatelja iz Hrvatske, a u Hrvatskoj nema kimchija kakvog bih ja preporučila (domaćeg, ne iz limenke), recept za bibimbap sam do sada izbjegavala.

Kimchi toliko obožavam da ga jedem samog, prstima, kad god ga imam kod kuće.

Kimchi

Kimchi

Međutim, pronašla sam da ga možete kupiti na jednoj hrvatskoj internet stranici koja prodaje azijske proizvode. Ali ako ne želite kupovnu varijantu, danas s vama dijelim donekle adekvatnu zamjenu. Donekle!

Tajni sastojak – gochujang

Ono što kod bibimbapa nikako ne smijete preskočiti je korejanska pasta poznata pod nazivom gochujang (chili pepper paste) te je također imate kupiti na spomenutoj stranici. Ako volite azijsku kuhinju, ova pasta je must have! Otvorit će vam se cijeli jedan novi spektar azijskih jela koja možete spremati kod kuće!

Bibimbap

Nisam se držala tradicionalnog recepta već s vama dijelim malo zdraviju verziju kakvu ja sebi radim kod kuće. Također, neću pisati točne količine namirnica jer doslovno svaki put sve stavljam od oka.

bibimbap-1

Sastojci:
Smeđa riža (skuhati po uputama na pakiranju)
Mrkva (narezana na prutiće, a prutiće omekšajte kuhajući ih na pari)
Gljive (kuhane na pari, najviše volim shiitake)
Špinat (blanširan ili kuhan na pari)
Klice (vrsta po izboru)
Jaje (meko kuhano)
Mladi luk (nasjeckati)
Kimchi

Umak (za cca 4 porcije)
2 žlice korejanske chili paste (gochujang)
1 žlica rižinog octa
1 žlica soje
1 žličica sezamovog ulja
2 žličice tostiranih sjemenki sezama
2 žličice meda

bibimbap-9

“Lažni” kimchi:
2 krastavca (srednje veličine, naribati na kolutove)
2 žlice miso paste (bilo koje)
1 žlica jabučnog octa
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckati)
2 žličice chili praha (možete staviti i više)
1 žlica tostiranih sjemenki sezama
1 žlica meda
Prstohvat soli

bibimbap-6

Krastavcima obično ogulim koru, ali ne morate. Pomiješajte sve sastojke osim krastavaca te ih razrijedite s 2-3 žlice vode kako biste dobili kompaktnu smjesu. Zatim je prelijte preko krastavaca, sve dobro pomiješajte, stavite u zatvorenu staklenku te čuvajte u hladnjaku minimalno 6h do 2 tjedna. Ukoliko imate pravi kimchi, “lažni” ne trebate raditi.

bibimbap-7

U zdjeli koju ćete poslužiti prvo stavite rižu zatim redom dodajte špinat, mrkvu, gljive, klice, kimchi, jaje i otprilike 1 žlicu umaka. Sve dobro promiješajte i jedite dok je još toplo. Bibimbap se jede žlicom i vrlo je ljut!

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!

bibimbap-8

bibimbap-2

bibimbap-5

0