Andrea Johnsson: 7 načina kako osvježiti (ili potpuno transformirati) namještaj

Stiglo nam je proljeće – razdoblje u godini koje me uvijek potakne na promjene u domu, a, sigurna sam, i mnoge od vas! Najčešće se pozabavimo dekorativnim sitnicama, proljetnim čišćenjem i bojanjem zidova, ali što kad poželite promjene na svom namještaju? S vremena na vrijeme, u svakom domu naći će se komad namještaja koji, spletom okolnosti (ili kao posljedica impulzive kupovine :), ne odgovara s ostatkom namještaja ili se stilski ne uklapa u prostoriju, ali ga nemate mogućnost zamijeniti u tom trenutku. Ili neki kojem bi dobro došao makeover jer vam je dosadio ili više vizualno ne izgleda kao nov, a još nije vrijeme da ga se riješite. U takvima se uvijek krije prilika za malo kreativnosti i šansa da baš taj komad namještaja postane “highlight piece” u vašem domu. Zato vam danas predstavljam 7 (provjerenih) načina na koje ćete, uz malo vremena i prihvatljiv budžet, osvježiti ili čak u potpunosti transformirati taj komad namještaja!

1. Osvježite komad namještaja bojom

Bojanje namještaja možda jest očekivan prijedlog, no postupak je zaista zabavan, jednostavan i cjenovno prihvatljiv. Obojati možete bilo koji drveni komad namještaja, ali nemojte se ustručavati bojati ni ivericu.  Trebat će vam brus papir kako biste skinuli sjaj s površine, primer, boja, manji spužvasti valjak i kist ukoliko imate manje kuteve ili detalje. S obzirom na materijal koji bojate, u trgovini se konzultirajte oko odgovarajućeg primera i boje. Neke boje mogu se nanositi i bez primera, no za početnike je odličan saveznik kako bi izbjegli ljuštenje ili pucanje boje. I ne zaboravite, jedan sloj primera i dva sloja boje sa sušenjem između svakog sloja!

2. Vratite obojanom komadu prirodni izgled

Imate stari komad namještaja koji je već jednom (ili dvaput) obojan? Ukoliko se ne radi o iverici ili sličnom “umjetnom” materijalu, a vidljivo je obojan, ispod slojeva boje i primera vrlo vjerojatno se nalazi puno drvo. Makeunder itekako može biti makeover, ispod boje možda otkrijete prekrasnu trešnju ili orah. Boju možete skinuti na dva načina: sredstvom za skidanje boje koje otapa boju koju zatim strugate ili mini brusilicom koja je dobar odabir ako znate da je bojano samo jednom u tanjim slojevima.

3. Promijenite nijansu drva tintom

Prošle godine prilikom selidbe u novi stan, znala sam da u hodniku želim da drvene plohe na ormariću za cipele i klupici nijansom odgovaraju ulaznim vratima od oraha, no bila je nemoguća misija to i pronaći. A onda sam se sjetila tinte za drvo! Tintom možete osvježiti bilo koju drvenu površinu, od stola i stolica do ormara i polica pa čak i okvire vrata ili prozora. Uvjet je da površinu pobrusite kako biste dozvolili tinti da se upije u drvo, a onda vam ostaje samo da odaberete nijansu i nanesete je spužvicom ili krpicom te ostavite da se suši 24-48 sati. Svjetlo drvo, kao što su bukva, jela, smreka ili jasen možete potamniti tako da više sliči hrastu, trešnji ili orahu. Tinte možete i pomiješati ili nanijeti jednu na drugu pa tako dobiti unikatnu nijansu. Nijansu tinte uvijek prvo isprobajte na unutarnjoj strani namještaja koji nije vidljiv da izbjegnete brušenje ukoliko vam se ne svidi. Tamno drvo možete posvijetliti za to predviđenim izbjeljivačem.

4. Poigrajte se uzorkom uz dobre, stare folije ili tapete

Više puta sam se uvjerila da su folije i tapete izrazito funkcionalna opcija ako npr. imate motiv na ormaru koji želite prekriti ili nemate mjesta u stanu za bojanje namještaja. Izbor samoljepljivih folija i tapeta je beskrajan! Poigrajte se s jednim ili dva uzorka, a oblijepiti ne morate sve. Ukoliko imate ladičar, prelijepiti možete samo ladice ili samo stranice kako biste unijeli malo razigranosti. Folija je također savršena opcija ako namještaj ima manja oštećenja je će ih potpuno zamaskirati.

5. Postavite ili promijenite ručkice/nogice

Ovo je mala i brza promjena koja značajno mijenja izgleda svakog komada namještaja, ali i element koji cijeli dom neprimjetno čini kohezivnim. Da se nebi pogubili u moru ručkica i nogica, pokušajte materijal uskladiti s onim koji već imate u svom prostoru (npr. ukoliko imate zlatne kvake, odaberite zlatne ručkice), a ako volite eklektičan stil, odaberite nekoliko različitih za isti komad namještaja. “Dignite” ladičar ili vitrinu koja je trenutno na podu na metalne nogice, a svojim garderobnim ormarima na “touch” otvaranje namontirajte ručkice kako biste ih estetski osvježili. Ako vam se sviđa forma starih ručkica, možete ih i obojati sprej-bojom za odgovarajući materijal, a isto možete napraviti i s metalnim nogicama kreveta ili stolića u dnevnom boravku.

6. Zamijenite gornju ploču na ladičaru ili ormariću za cipele

Maloprije sam vam pričala daskama u hodniku koje sam obojala tintom, no inicijalno je gornja ploča zapravo bila obična bijela iverica kao originalan dio Ikeinog ormarića za cipele.

Jedan vrlo jednostavan način da osvježite ladičar ili, kao ja, ormarić za cipele, je da originalnu gornju ploču zamijenite onom od punog drva. Gornje plohe s Ikea ili sličnog namještaja skidaju se vrlo jednostavno, a novu možete povoljno kupiti u Bauhausu ili sličnim trgovinama (u većini će vam je i odrezati na željenu veličinu) i brzinski “ušarafiti” s unutarnje strane kako bi je fiksirali.

7. Transformirajte frontalne plohe

Ovo je idealan projekt za one koji su spremni ići korak dalje i od starog komada namještaja kreirati nešto potpuno novo. Frontalne plohe ladice ili vrata ormarića idealno će poslužiti kao podloga za novu kreaciju. Pobrusite plohe pa na njih ljepilom zalijepite unaprijed odrezane lajsnice kako bi kreirali okvir po vanjskom rubu (cijeli postupak pogledajte na mom Instagram profilu) ili odaberite neki drugi oblik, kao npr. okrugle drvene štapiće, kojima možete “popuniti” željenu plohu. Obojite sve, dodajte ručkice i violà! Osim drvenih materijala, na frontalne plohe možete lijepiti i razne druge materijale kao što su juta, ratan ili mreže koji će vam odlično poslužiti i na vitrini kao zamjena za staklo.

Tekst: Andrea Johnsson

Još puno Andreinih sjajnih DIY radova pronađite na njenom Instagram profilu.

0