Među najpoznatijim talijanskim božićnim kolačima ističu se panettone i pandoro, a iz godine u godinu sve ih je više i na našem tržištu. Njihova komplicirana i dugotrajna priprema najčešće je razlog što ih ne radimo kod kuće, već naručujemo ili kupujemo. Osim u trgovinama, i domaće zanatske pekarnice proizvode spomenute kolače, a mi vam u ovom tekstu objašnjavamo glavnu razliku između njih.
Glavne razlike
Panettone, s korijenima u Milanu, datira još iz 15. stoljeća, dok se pandoro, nastao u Veroni, pojavljuje nešto kasnije u 18. stoljeću. Obje slastice su se razvijale tijekom vremena, postajući klasični simboli talijanske božićne tradicije.
Panettone se izrađuje od mekanog tijesta obogaćenog suhim voćem, poput grožđica i citrusa, te orašastim plodovima i jedan je od najzahtjevnijih pekarskih proizvoda uopće. S druge strane, pandoro se odlikuje jednostavnijim tijestom koje često sadrži maslac, vaniliju i šećer, bez voća. Panettone, dakle, često ima voćni, citrusni okus, dok ćete u pandoru više osjetiti vaniliju i maslac. Dok neki preferiraju voćnu i sočnu notu panettona, dok drugi vole jednostavnost i nježnost pandora.
Panettone ima zaobljeni vrh, dok je pandoro zvjezdastog oblika. Uz pandoro ćete dobiti i šećer u prahu kojeg je potrebno staviti u vrećicu s kolačem, dobro je zatvoriti i potom protresti kako bi šećer prekrio kolač.
Panettone je postao internacionalno prepoznat i često se može naći na stolovima diljem svijeta, dok pandoro zadržava svoju popularnost u Italiji, s nekoliko regionalnih varijacija koje se mogu pronaći u različitim dijelovima zemlje.
Unatoč sličnostima, panettone i pandoro čine jedinstveni par u bogatoj paleti talijanskih slastica. Panettone s voćem i prozračnom teksturom predstavlja tradicionalnu milansku slasticu, dok pandoro sa svojim bogatim okusom vanilije i maslaca odražava sjaj Verone.
Foto: iStock