Danas je Svjetski dan pčela: Poduzmite ovih pet koraka kako biste pomogli ovim malim bićima
Danas je Svjetski dan pčela: Poduzmite ovih pet koraka kako biste pomogli ovim malim bićima

Danas je Svjetski dan pčela: Poduzmite ovih pet koraka kako biste pomogli ovim malim bićima

Danas obilježavamo Svjetski dan pčela – on se obilježava svake godine 20. svibnja, a cilj mu je skretanje pozornosti na važnost pčela za funkcioniranje naših ekosustava. Današnji datum odabran je u spomen na rođenje Antona Janše, slovenskog pčelara kojeg se smatra ocem modernog pčelarstva.

A1_SvjetskiDanPčela_PR01

Pčele su nam svima poznate kao insekti koji proizvode najslađu prirodnu namirnicu – med. No, mnogi nisu svjesni da su medonosne pčele tek mali postotak od preko 20 tisuća poznatih vrsta pčela. Najveći postotak tih životinjica spada u kategoriju solitarnih pčela, koje se ne roje, nemaju maticu ni radilice, te sve rade same. One žive u malim gnijezdima koje pregrađuju blatom, zbog čega se često nazivaju i „pčele zidarice“. Zbog urbanizacije i primjene novih vrsta građevinskih materijala one gube svoja staništa te im broj jedinki opada diljem svijeta.

Svjetski dan pčela (1)

Zašto je bitno zaštititi pčele?

Unatoč tome što ne proizvode med, solitarne pčele ključan su element u oprašivanju biljaka. Jedna ženka solitarne pčele dnevno može oprašiti jednaku količinu voćki kao i 120 jedinki radilica pčela medarica.  Za oprašivanje jednog hektara voćnjaka potrebno je 500 solitarnih pčela, a medonosnih tri košnice medarica s ukupno 60 tisuća radilica. Upravo zbog svoje učinkovitosti je ključno da se što više ljudi aktivira u njihovoj zaštiti.  O solitarnim pčelama ovise cijeli ekosustavi gradova, ali i mnogobrojni usjevi koje konzumiramo.

Donosimo pet jednostavnih savjeta s kojima možete pomoći svojim pčelinjim susjedima u preživljavanju, ali im i uljepšati svakodnevnicu:

  • Na balkon zasadite biljke koje pčelice vole – lavanda, ružmarin, metvica i peršin su biljke koje pčele vole posjećivati zbog hrane. Njihovom sadnjom osim što ih hranite, dobivate i izvrsne začine s kojima možete obogatiti svoja jela.
  • Napravite hotel za pčele – ­broj solitarnih pčela je u padu zbog ljudskog utjecaja, zbog čega im je potrebna naša pomoć. Upute za gradnju hotela možete preuzeti ovdje. Vodite računa da pčelice moraju piti, pa im blizu hotela postavite i posudicu s vodom.
  • Podržite lokalne pčelare – pčelari su ključan faktor u održavanju broja jedinki i kvalitete njihovog života. Zbog toga umjesto kupovine meda velikog proizvođača, obratite se lokalnom OPG-u koji brine o održavanju njihovih ekosustava.
  • Pazite na svoje osobne emisije štetnih plinova – zagađenje zraka smanjuje stopu oprašivanja za čak 31 posto. Ako bi svaki pojedinac vodio računa da svojim aktivnostima stvara što manje emisije, pomogli bi pčelama da što učinkovitije rade ono u čemu su najbolje – oprašuju. Izračunajte svoj otisak na UN kalkulatoru i saznajte kako možete smanjiti svoje emisije.
  • Širite pozitivne poruke – podijelite informacije o važnosti solitarnih pčela s prijateljima, obitelji i poznanicima, kao i o koracima koje mogu poduzeti kako bi podržali njihov opstanak. Potaknite druge da stvaraju održavaju njihova staništa i budu svjesni svojeg utjecaja na pčelinje zajednice.
A1_SvjetskiDanPčela_PR02

 A1 i Go2Digital za spas pčela

Svjetski dan pčela obilježava se i u A1 Hrvatska, koja je prije godinu dana u partnerstvu s tvrtkom Go2Digital pokrenula edukativnu platformu GigaBEEtno. Na njoj nmožete saznati još više informacija o pčelama, skinuti upute za izgradnju vlastitog hotela i naučiti o ovim životinjama od vodećeg stručnjaka za pčele prof. Nikole Kezića. U okviru projekta postavljeni su hoteli za pčele diljem Zagreba i Medvednice, a u planu je skora gradnja novih. Pratite projekt, napravite neke korake i sami – uz zajednički rad možemo zadržati korisno zujanje u našim gradovima.

Učitati još
Zatvori