

Ovo vam je jedan od onih jesenskih recepata koji griju dušu i tijelo… Meko, slatko dizano tijesto, najljepši orašasti okusi i nezaboravna tekstura! Poželjet ćete uroniti u protvan!
Slatko dizano tijesto za posudu 30x20cm, dubine 7cm
- 120 ml toplog mlijeka
- 1 žličica (cca 3g) suhog kvasca
- 300 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- 80 g maslaca narezanog na kockice
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje M veličine
- 1 žumanjak .
Sticky toping
- 100 g pekan oraha
- 100 g javorovog sirupa
- 50 g smeđeg šećera
- 30 g maslaca
- 1 prstohvat soli
Premaz za rolice
- 30 g maslaca
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- Korica od pola limuna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica vanilija paste/ekstrakta
- 1 prstohvat soli


Postupak:
Slatko dizano tijesto
- Prvo pripremite tijesto jer se mora dizati.
- U toplom mlijeku rastopite kvasac i dodajte prstohvat šećera pa pustite da se zapjeni.
- U posudu za miksanje dodajte brašno, šećer, maslac te prstohvat soli pa miksajte 3 minute.
- Dodajte jaje i žumanjak te mlijeko i kvasac pa miksajte još 5 minuta, odnosno, dok ne dobijete jednolično tijesto.
- Tijesto pokrijte čistom krpom pa pustite da se diže 40 minuta na toplom, a onda još 40 minuta u hladnjaku.
Premaz za rolice
- Otopite maslac i ostavite ga kako bi se prohladio.
- Kardamomu dodajte koricu limuna, vanilija pastu i šećer pa prstima umasirajte koricu i kardamom u šećer kako bi korica pustila ulje.
Sticky toping
- Kad vam je ostalo još 10 minuta zadnjeg dizanja u hladnjaku, pripremite toping.
- U posudu za kuhanje dodajte maslac, javorovo sirup, šećer te prstohvat soli.
- Zagrijte toping na umjerenoj vatri uz miješanje. Grijte dok se sav šećer ne otopi.
Izlijte kompletan sadržaj u posudu tako da prekrije kompletnu površinu posude.30x20cm, dubine 7cm je posuda koju ja koristim.
- Polovicu pekan oraha sitno nasjeckajte pa pospite po topingu koji ste izlili u posudu.
- Ostale cijele pekan orahe posložite isto po topingu. Možete ih i sve nasjeckati, ako želite, meni je ovako bilo ljepše.

Priprema rolica
- Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte hladno tijesto u pravokutnik dimenzija cca 45×30 cm te pola cm debljine.
- Prohlađenim maslacem koji ste otopili u *Premaz* koraku sada premažite kompletnu površinu tijesta.
- Prstima rasporedite mješavinu šećera i kardamoma po cijeloj površini tijesta. Slobodno rukom razmažite kako bi se fino rasporedilo.
- Zarolajte u savijaču od dulje strane.
- Od savijače odrežite krajeve, sa svake strane po cm kako biste dobili čisti rez.
- Savijaču narežite na 12 jednakih rolica.
- Rolice rasporedite po topingu.
- Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite na toplom još 40 minuta.
Pečenje i posluživanje
- Rolice pecite na 180 stupnjeva, 30 minuta.
- Nakon pečenja pustite da odmori 5 minuta, a onda pažljivo preokrenite rolice na tacnu ili žicu za hlađenje.
- Poslužite toplo.


Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Ena Kokanović Nagy