Maredo – novi objekt sa starim imenom koji nas je oduševio svojim jelima
Maredo – novi objekt sa starim imenom koji nas je oduševio svojim jelima

Maredo – novi objekt sa starim imenom koji
nas je oduševio svojim jelima

Sigurni smo da ste barem jednom u svom životu jeli u zagrebačkom restoranu Maredo. Bila je to adresa u kojoj se znalo po što se dolazi – odlično meso sa žara i zabavu vikendom uz tamburaše. Od prošlog tjedna to više nije tako. Maredo je zasjao u potpuno drugačijem ruhu. Transformacija prostora koja je restoranu donijela prostranost ostavila nas je bez teksta. Impresivan interijer bio je tek početak našeg oduševljenja jer se ovdje ne radi samo o takvoj promjeni, već i o promjeni cijelog koncepta. U želji da Zagrebu pruže trendi i moderno mjesto koje neće biti kopija već postojećeg, nastao je novi Maredo. Osim toga i sami su, nakon više od desetljeća poslovanja, u kojem nije bilo nikakvih promjena, shvatili da je pravo vrijeme za jedan twist.

U starom prostoru restorana krov je bio sakriven u knaufu, a sada su ga odlučili otvoriti i kroz stakleni krov pustiti svjetlo da uđe u centralni prostor što je bio pun pogodak. To im među ostalim daje mogućnost i posebnog noćnog osvjetljenja. Oduševila nas je i posebna prostorija na katu za petnaestak ljudi koja pruža privatnost gostima, a krasi ju veliki granitni stol s visokim stolicama. Osim stola pažnju nam je privukao i pogled koji daje priliku da iz ptičje perspektive vidite centralni prostor ovog restorana.

Jela se spremaju na različitim vrstama grillova iz cijelog svijeta

Glavni chef kuhinje koji je osmislio cijeli jelovnik poznato je ime kulinarske scene – Mario Mihelj. Svoju karijeru počeo je u Mundoaki, a nastavio je u El Toru. On je tradicionalni grill, po kojem je Maredo i bio poznato mjesto, razradio na jedan sasvim drugačiji način. Iz cijelog svijeta sa svojih putovanja povukao je određene tematike grilla i donio ih u Maredo.

Tako sada u ponudi imaju četiri različite vrste pećnica. Objašnjavaju nam da je veliki broj grillova tu i zbog kapaciteta. Restoran mora biti u mogućnosti neometano izbaciti jela za 180 do 200 ljudi. Kopa pećnica je kao živa vatra i podrijetlo vuče iz Južne Amerike. Green egg daje hrani Smokey taste te je također kao živa vatra. Tu su i dvije lava pećnice, a kako nam kažu to je tek početak te u planu imaju i dalje razvijati ponudu. Ono što nam je chef Mario otkrio je da se sprema i japanski grill – hibachi. Riječ je o grillu koji će direkt dolaziti pred gosta.

Svaki komad mesa koji je odležan više od 30 dana se sprema drugačijom tehnikom. Ne čudi zato što na meniju možete pronaći najfinije komade mesa – Dimljeni biftek, Ribeye, T-bone, Tomahawak te French rack. Kao ljubitelj mesa ne smijete propustiti Beef tartar za kojeg kažu da je jedno od signature jela ovog mjesta. Od glavnih jela tu su još sočni janjeći kotleti te svinjski file punjen mozzarellom i pestom od bosiljka. Za oko nam je zapeo i poseban dio jelovnika s jelima po narudžbi u kojem se skrivaju Beef Wellington i španjolska mliječna svinja za šest osoba.

Odličan izbor ribljih i vegetarijaskih jela

Maredo imaju svoje dry agere u kojem se nalazi i riba koja se suši u stabilnoj atmosferi. Zato i riblji dio menija svakako nije za odbacit, a u vidu toga za predjelo su tu Ponzu tuna, Kapelunge tartar, fettucine s dimljenim dagnjama i Jakobovim kapicama. Ponzu tuna je marinirana tuna s mrkvom koja je konfitirana u mlijeku s đumbirom, anisom i wasabi prahom. Za glavno jelo odabrati možete salatu od dimljene sabljarke te Glazirani bakalar sa žara koji nas je oduševio.

U Maredu su mislili na sve pa tako svoj brk ovdje mogu omastiti i vegetarijaci, vegani pa čak i oni koji imaju intoleranciju na gluten. Oni tako od predjela mogu probati Domaće gnude i Pečeni patliđan, a za glavno jelo nudi se souis vide odrezak od celera s kremom od pečenih rajčica, mladom salatom i hrskavim bučinim golicama. Okusi u većini jela su mješavina Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i Mediterana, kaže nam chef Mario. Objasnio nam je to na primjeru pečenih patliđana koji su napravljeni u Kopa pećnici te servirani na humusu od slanutka uz pjenicu od tzatzikija.

Naše oduševljene gnudima teško smo mogli sakriti pa nam je Mario otkrio kako se oni zapravo rade. Bili smo iznenađeni postupkom koji uključuje samo smjesu riccote i semolina brašna. „Brašno stavimo na pleh u dubokom sloju te na to istiskujemo kuglice smjese od riccote. Pospemo još brašna po njima i ostavimo na 24 sata. Tajna je u tome da brašno izvlači vlagu iz samog sira i stvara opnu, a istovremeno daje sočnost gnudima“ – priča nam chef Mario.

Slastice u Maredu za sada dolaze iz Hromalićevog Le kolača, ali prišapnuli su nam i da imaju namjeru dovesti svog slastičara koji će izrađivati deserte samo za Maredo. Ova nas je vijest oduševila pa se veselimo ponovno vratiti na njihovu adresu.

Što vas još čeka? – izvrsna vina i još bolja zabava uz glazbu

Što je fina klopa bez dobre kapljice vina? Zato smo dobro proučili i Maredovu ponudu pića koja je zaista bogata. Na vinsku kartu, kako kažu, gledaju kao na živi organizam koji će se sustavno mijenjati i nadopunjavati. Ipak na njoj je zasad odličan izbor crnih, bijelih, rose i pjenušavih vina iz različitih podneblja Hrvatske, ali i stranih vina. Sva nepca istinskih ljubitelja vina u Maredu će biti zadovoljena.

Razrađen je plan kroz cijeli tjedan pa tako utorkom imaju dan rezerviran za gostovanja chefova i vinara, dok će se srijedom, četvrtkom, petkom i subotom uživati u ritmu različitih žanrova uz DJ-a. Valja napomenuti kako Maredo radi i nedjeljom što je nije čest slučaj za restorane u Zagrebu. Tim potezom žele pružiti kvalitetno mjesto za nedjeljni obiteljski ručak. Ipak, jedan dan treba i odmoriti te skupiti snagu za novi radni tjedan pa osoblje restorana odmara ponedjeljkom.

Čest problem odlaska u gradske restorane je parking, ali u Maredu možete zaboraviti na ovu brigu jer su oni mislili i o tome. Uz rezervaciju ovdje možete računati na besplatan parking za kojeg je samo važno najaviti se. Odlična je i vijest da će preko tjedna imati opciju business luncha kada će se moći uživati u tjednim jelima do 100 kn.

I što reći za kraj? Zaključili smo da je ovo jedan potpuno novi objekt u kojem jedino što je ostalo iz prošlih vremena je staro ime. Rekli bismo da su u novom Maredu koncept svega kvalitetnog spojili u jedno – gastronomsko, enološko i zabavno iskustvo vrijedno posjeta.

Učitati još
Zatvori