Sredinom lipnja u Makarskoj, točnije na adresi Šetalište Dr. Franje Tuđmana 15A, otvoren je Mañana Restaurant & Beach. Nalazi se na plaži, a vlasnici nam ga opisuju kako kombinaciju restorana, lounge-club bara i dnevnik kreveta. Točnije, na samoj plaži nalaze se baldahini, cabane i ležaljke.
„Želimo stvoriti pravu malu hedonističku oazu za sve ljubitelje kreativne kuhinje i drugačije vrste zabave. Našim gostima želimo pružiti sasvim novo iskustvo u svijetu gastronomije te osim izvrsne hrane ponuditi i prekrasan ambijent, razne uzbudljive događaje i zabavni program. Kada dođu kod nas ne želimo da se osjećaju kao da su samo došli na večeru ili ručak već im uz sve to želimo pružiti zabavu na svjetskoj razini“, kažu nam.
Svakodnevno su organizirani nastupi DJ-eva uz koje su zakazani i popratni nastupi raznih izvođača poput saksofonista, violinista, gitare te raznih akrobata, plesača, a tu su i performansi s vatrom. Najavili su i kako im ove sezone dolaze izvođači iz Brazila, Španjolske, Njemačke, Češke, Ukrajine i mnogih drugih zemalja.
„Dakle želimo potpuno objediniti cijelo iskustvo od gastronomije pa sve do vrhunskog programa. Radno vrijeme je od 09 do 02 h“, kažu. Cijeli prostor se proteže na 1500 kvadrata te može primiti oko 550 gostiju.
Jela svjetskih kuhinja
U ponudi je, kažu, pravi ljetni menu. „Koncipiran je na kombinaciji jednostavnih i složenih jela koja su internacionalno prihvaćena. Kuhari su se dobro pobrinuli da jela osim senzacionalnog okusa budu ugodna i oku te ne znate biste li prvo napravili fotografiju za Instagram ili navalili na tanjur. Gosti mogu očekivati neočekivano“, kažu iz Mañane.
Također, ističu kako nude velik broj hrvatskih i stranih vina, široku lepezu šampanjaca te brojne koktele. „Tijekom sezone planiramo proširiti menu i unijeti neke novitete“, dodali su i osvrnuli se na cijene:
„Cijene su raznolike kao i naš cijeli menu. Cijene se kreću od 70 kn pa sve do 800 kn. Istaknuli bi Biftek obložen u 24k zlatu i ribu u soli. Kažu da riba pliva tri puta, u moru, ulju i vinu, ali kod nas je to i u soli. Služimo ju tako da razbijemo oklop od soli u kojem se pekla na otvorenoj vatri“.
Mañana donosi jela inspirirana Bridgertonom
Imena nekih jela u Mañani su inspirirana serijom Bridgerton, pitali smo ih odakle ta ideja.
„Htjeli smo da nazivi jela pruže dnevnu dozu zabave našim gostima i da uz kreativnu metaforu opisuju jelo o kojem se radi ili barem daju naslutiti o čemu je riječ. Stoga smo pronašli razne asocijacije za svako jelo među kojima je i hit serija Bridgerton.
Inspirirani hranom, modom, bojama, interijerima, nakitom, glazbom i općenito tradicijom renoviranom u moderni đir, poistovjetili smo se s dojmom koju serija pruža dok je gledate, a to je opušteno uživanje, kakvo možete očekivati i u Mañani. Samo s 0 drame, manje nakita i puno više mediteranskog gušta“, govore nam.
„Također, zamislili smo fish & chips kao neslužbeni dio Bridgerton kuharice i lady Whistledown baš onakvu kakva je, bez dlake na jeziku, kako gricka ovaj engleski klasik dok piše nove kartice teksta“, objašnjavaju.
A kada su nam ispričali priču o imenima jela, objasnili su nam i kako su smislili ime Mañana:
„Ime je došlo sasvim slučajno no čim nam je palo na pamet znali smo da je to, to. Mañana nam se činila kao najprikladnije ime za novi koncept u Makarskoj kako bi istaknuli opuštenu atmosferu te cjelodnevno iskustvo. Naime mañana ima dvojako značenje na španjolskom jeziku – jutro i sutra, stoga savršeno opisuje naš koncept u kojem gosti mogu uživati cijeli dan – od jutra do sutra“.
Prostor Mañane uređivao je dizajner interijera Lovre Smoljo iz Apollo Design studia dok su za projektantski dio bili odgovorni Tissa studio i Višen Slamar. Oni su ideje vlasnika pretočili u stvarnost. Materijali su pomno birani, a najviše se ističe drvo. Stolovi, ležaljke, baldahini, šank i obloge su od iroka, a stolice su od tikovine.
FOTO: Franko Kelam