Hungry Mile: Jednostavan recept za najslasniju štrudlu od jabuka

Hungry Mile: Jednostavan recept za
najslasniju štrudlu od jabuka

Štrudla od jabuka omiljen je desert iz djetinjstva, a uz ovaj jednostavan recept svi mogu postati majstori štrudle.

Štrudla od jabuke desert je koji djeluje kao instantan booster sreće. Svježina jabuka, hrskavo tijesto, okusi cimeta i šećera, a još kada uz sve to dodamo umak od vanilije, dobili smo savršen zalogaj. Štrudle od jabuka generacijama su pekle bake i mame, a uz ovaj jednostavan recept svi se mogu usavršiti u izradi ove slastice, koju će sigurni smo puno puta ispeći.

Recept za štrudlu od jabuka

Sastojci za štrudlu

2 lisnata tijesta

1,2 kg očišćenih, narezanih jabuka (kiselkastih)

1 limun (korica i sok)

5 – 6 žlica šećera

2 vanilin šećer

50 g maslaca

1 žličica cimeta

100 g grožđica

2 – 3 žlice ruma

2 žlice krušnih mrvica

Priprema

Grožđice potopite u rumu i ostavite sa strane. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške pa nakapajte s malo limunovog soka.

U većoj tavici zagrijte maslac pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, limun koricu i jabuke. Pirjajte sve 10 minuta na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Maknite jabuke s vatre, dodajte krušne mrvice i sve dobro promiješajte. Pripremljeni nadjev ostavite sa strane da se malo ohladi.

Lisnato tijesto razvaljajte, po njemu rasporedite nekoliko listića maslaca  i ½  pripremljenog nadjeva. Nadjev rasporedite preko  2/3 površine tijesta, po njemu rasporedite natopljene grožđice i po želji dodajte još cimeta i koji listić maslaca, zatim prebacite okomite krajeve i zarolajte. Isto ponovite i s drugim tijestom.

Štrudle posložite jednu do druge na lagano namašćen pleh i pecite oko 45 minuta na 180°C.

Pečene štrudle ostavite da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite umak od vanilije.

Sastojci za umak:

10 g gustina

500 ml mlijeka

2 žumanjka

30 g šećera

2 vanilin šećera

Postupak za umak:

Gustin pomiješajte s 3 žlice mlijeka i žumanjcima. Preostalo mlijeko zagrijte, a kad zakipi dodajte šećer i vanilin šećer da se otope. Maknite s vatre i umiješajte pripremljeni gustin te uz stalno miješanje ukuhajte. Umak uz miješanje ohladite. Toplu štrudlu poslužite s toplim umakom od vanilije.

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Hungry Mile

Učitati još
Zatvori