9 mjesta u Zagrebu na kojima možete isprobati dobre veganske burgere

9 mjesta u Zagrebu na kojima možete
isprobati dobre veganske burgere

5. lipnja obilježava se Dan biljnih burgera. Udruga Prijatelji životinja napominje da su biljni burgeri bolja opcija za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena uzimajući u obzir činjenicu da je za proizvodnju samo jednog mesnog burgera potrebno više od 2000 litara vode, dok je za proizvodnju biljnog burgera potrebno 150 litara vode. Osim vode, za proizvodnju je potrebno i manje zemljišta, a spašava se nebrojeno mnogo životinjskih života godišnje.

Veganski burgeri prepuni su bjelančevina, vlakana i drugih nutrijenata te su bez kolesterola zbog čega su mnogo zdravija varijanta. Mnogo je vrsta veganskih burgera, a neki svojim okusom, mirisom, teksturom i bojom nevjerojatno podsjećaju na burgere od mesa. Mogu imitirati razne vrste životinjskoga mesa, i to bez konzervansa i umjetnih boja. Svakim danom tehnologija njihove proizvodnje još više napreduje, kao i njihova dostupnost u trgovinama i restoranima.

Gdje sve u Zagrebu možete pojesti ukusne i sočne veganske burgere? Neke adrese donosimo u nastavku!

Submarine

Submarine je nedavno u svoju ponudu uveo veganske burgere. Svi oni koji ne jedu meso tako mogu uživati u 4 vrste biljnih burgera koji se sastoje od handmade pljeskavice od lokalnog povrća. Možete birati između Original Vegan, Avocado Vegan, Truffle Vegan i Superfood Vegan Burgera. Cijene se kreću između 50 i 58 kn.

Barcode Mitra

Vege burgeri su u Barcore Mitra restoranu uvijek friško ispečeni na grillu kako bi sačuvali okuse svježeg voća i povrća. Napravljeni su s namirnicama s tržnice ili od lokalnih OPG-ova, lagani su, ne padaju teško na želudac i satima nas drže sitima. U ponudi su Zeleni (mediteranski), Crveni (pikantni), Smeđi (šumski), Žuti (orijentalni) burger.

Green Point

Green Point je vegetarijanski restoran u Varšavskoj čija su jela bazirana na tri glavna sastojka – sejtanu, tofuu i brašnu od konoplje. U ponudi imaju burgere i cheeseburgere od navedenih sastojaka, a tu su još i veganske tortilje, wok, salate, vege kebab…

Simple Green by Jelena

Simple Green by Jelena je veganski restoran koji u svojoj bogatoj ponudi, između ostalog nudi i veganske burgere i cheeseburgere, burgere i cheeseburgere na salati, a ima i spicy burger za sve one koji vole ljuto i pikantno.

Lars&Sven

Najpopularniji slovenski burgeri Lars&Sven u Zagreb su stigli krajem 2019. godine. Među 8 burgera nalaze se 2 biljna – vegetarijancima će se svidjeti Vege burger, a Beyond burger nestrpljivo očekuje sve vegane koji vole uživati u hrani.

Koykan World Food

Koykan World Food nudi mnoštvo autentičnih okusa iz raznih dijelova svijeta, a svako jelo priprema se sa svježim i kvalitetnim namirnicama. U Vege Corneru pronaći ćete Burger La Vege, domaći, ručno rađeni falafel burger u mekom brioche pecivu s mediteranskim namazom od patlidžana, sa svježim rajčicama, zelenom salatom i kiselim krastavcima u domaćem tahini umaku.

Vegehop

Vegehop u Vlaškoj nudi Konoplja burger s pljeskavicom od povrća i žitaricom sa sjemenkama konoplje, zatim Seitan burger, Vege burger, Tofu burger i Tempeh burger.

Good Food

U Good Foodu možete pojesti V is for Veggie burger s rikolom, crvenim lukom, mrkvom, svježim krastavcima i homemade grčkim umakom i V is for Veggies koji umjesto grčkog umaka ima veganski majonezu.

Instafood

Inst@food je nedavno otvoreni restoran na Kajzerici koji spaja pizzeriju, burger bar i palačinkarnicu. Među ukupno 8 burgera i vegani će pronaći jedan za sebe – burger Beyon the Meat. Radi se o burgeru s veganskim pecivom, veganskom pljeskavicom, pečenom ciklom, lukom karameliziranim u pivu, šampinjonima i paprikom s grilla, zelenom salatom te BBQ i guacamole umacima. Inst@food smo baš nedavno posjetili, a cijelu priču vam donosimo u narednim danima.

Foto: Sanja Jagatić, Instagram

Učitati još
Zatvori