Upoznajte Nives Borko, vlasnicu jedne od najzanimljivijih trgovina u Zagrebu

Upoznajte Nives Borko, vlasnicu jedne od
najzanimljivijih trgovina u Zagrebu

U dvorištu jedne od najomiljenijih ulica u centru Zagreba, Preradovićeve 32, smjestila se dizajnerska trgovina SELECTEDD u koju ćemo ovih dana redovito navraćati u potrazi za originalnim poklonima svjetskih dizajnera, većinom skandinavskih. Ova mala dizajnerska trgovina posebno je zanimljiva zbog tople atmosfere i ponude. Na jednom mjestu možete pronaći različita dizajnerska rješenja za svaku priliku. Razgovarali smo s Nives Borko, povjesničarkom umjetnosti i germanisticom te ujedno i osnivačicom SELECTEDD-a, koja nam je pomogla sastaviti vodič najzanimljivijih brendova koji se nalaze u SELECTEDD ponudi – u trgovini i webshopu.

Foto: Andrija Zelmanović
  • Tko stoji iza cijelog projekta i kako je na tapetu došla ideja otvaranja SELECTEDD trgovine?

2018. godine krenuli smo s web shopom te paralelno kreirali showroom, a koji je bio i moj ured. Kako je sve više klijenata dolazilo kod nas kako bi preuzeli narudžbe bili su oduševljeni tadašnjim prostorom i svi su pitali mogu li i u fizičkom prostoru nešto dodatno kupiti. Tako da otvaranje trgovine nije bio poslovno planirano već su je zapravo potaknuli vjerni kupci. Trgovina je nastala gotovo organski, bez velikih kalkulacija. Showroom je već tada izgledao kao trgovina, samo smo trebali riješiti administraciju. I taman kad smo bili spremni za otvaranje trgovine – uslijedio je potres. Trgovina na sreću nije stradala, ali je otvorenje bilo tiho i prošlo je gotovo nezapaženo. Međutim dobar glas se brzo proširio i dio zagrebačkih online kupaca redovito dolazi u dvorište Preradovićeve ulice, a posebno me raduje što posjet obavezno planiraju i naši kupci iz Istre, Dalmacije i Slavonije, pa čak i iz susjedne Slovenije, kad dolaze u Zagreb.

  • Koje brendove možemo pronaći u SELECTEDD trgovini?

U fizičkoj i online trgovini može se pronaći 50 do 60 europskih, većinom skandinavskih brendova. Tu su i dva održiva australska brenda: Huskee i Memobottle, a i ekskluzivni smo predstavnici za multidisciplinarni brand FRAMA. Od većih imena tu su danski Society of lifestyle koji pod sobom ima brendove House Doctor, Nicolas Vahe, Meraki i Monograph, pa danski brand Moebe i Huebsch. Posebno me raduju suradnje s manjim brendovima koji imaju svoje manufakture kao što su manufaktura čaša za vino Josephinenhuette iz Berlina, grčki Rhoeco koji proizvodi organski čaj čija ambalaža se nakon korištenja može posaditi ili najnovija suradnja sa španjolskim održivim brendom Foresta koji proizvodi divne svijećnjake i podmetače od drva tikovine.

  • Kako odabirete koji će se dizajneri naći u trgovini?

Neki dizajneri već imaju kultni status, ali velika nam je strast i otkrivanje europskih radionica i brendova koji naglasak stavljaju na održivo poslovanje, izbor prirodnih materijala i humane uvjete rada. Pri tome vodimo računa da predmeti odgovaraju našim kriterijima funkcionalnosti i estetike. Među brendovima se nađe i pokoji start-up s jasnom i dugoročnom vizijom, kao što je švedski Transparent Speaker koji proizvodi održive zvučnike od stakla i čelika, održive zbog toga što se komponente mogu mijenjati kako napreduje tehnologija. Biranje brendova se događa u sinkronicitetu. Sve se više događa da kad stavim neki brend na listu želja taj brand se nama javi sa željom za suradnjom. Brendovi s kojima mi surađujemo pomno biraju svoje partnere i sve je važnije da partneri dijele, pored estetskih vrijednosti, vrijednosti poimanja života i životnog stila.

  • Bliže nam se blagdani, što bi izdvojili kao idealan poklon? Nabrojite nam neke fora predmete koje možemo pronaći u SELECTEDD trgovini?

Ako ćemo krenuti od knjiga i časopisa, tu je najnovije KINFOLK izdanje kojeg su svi jedva čekali – KINFOLK Garden. Također, tu su i dvije divne inspirativne knjige baš za ovo božićno vrijeme: The Season koja nas uvodi u domove dvanaest skandinavskih kreativaca i Advent s mnoštvom DIY božićnih recepata i savjeta. Upravo uvodimo i dva nova časopisa CEREAL i prvo izdanje novog danskog časopisa za interijere i umjetnost New Era. Također imamo i divnu vazu za uzgoj avokada, a upravo nam je stigla i vaza za uzgoj drva hrasta britanskog brenda Ilex Studio. Tu su i australske održive Huskee šalice koje su napravljene od ljuske kave ili najnovija FRAMA T- lampa koju je dizajnirao hrvatski Regular Company. Zapravo imamo toliko divnih stvari da smo kreirali i SELECTEDD gift guide koji je podijeljen u devet kategorija: Za nju, za njega, za gurmane, za poduzetnike, za eco osviještene, cosy at home, pokloni zeleni prsti, za ljubitelje dizajna i pod borom, a zbog velikog interesa uskoro ćemo kreirati i drugu verziju gift guidea s dodatnim kategorijama.

  • Koji su vam planovi za budućnost? 

Želimo se proširiti regionalno s online prodajom te još pomnije birati brendove čije vrijednosti dijelimo: jedinstvene proizvode visoke kvalitete, dugoročnog trajanja te one koji pri osmišljavanju proizvoda vode brigu o cjelokupnom procesu i našoj planeti. A imamo i u planu osmisliti proizvod koji će sljediti navedene vrijednosti, no više ne smijem otkriti. 

Foto: Studio 7

Učitati još
Zatvori