Ante i njegov pas Mishka otkrivaju ljepote Hrvatske, a snimke njihovih avantura će vas očarati

Ante i njegov pas Mishka otkrivaju ljepote Hrvatske, a snimke njihovih avantura će vas očarati

Ante Tonči Fabris već nekoliko godina vodi projekt Outdoors Croatia kroz koji pokazuje ljepote Hrvatske. Vjerujemo da ste na društvenim mrežama poput Facebooka i YouTubea već naletjeli na njegove predivne snimke nastale na raznim lokacijama po Lijepoj našoj. Ante je avanturist i outdoor entuzijast koji se gotovo cijeli život bavi outdoor aktivnostima – od trčanja i brdskog biciklizma preko zimskog planinarenja, trčanja po planinama do kajakarenja. Svojim snimkama od kojih uistinu zastaje dah, Ante osim što ljudima približava predivne lokacije u Hrvatskoj, popularizira sport u prirodi.

U avanturama ga vjerno prati pas Mishka, ženka sibirskog huskyja koja je, slobodno to možemo reći, glavna junakinja njegovih videa. Njihova najgledanija snimka je ona zimske šetnje na Plitvičkim jezerima snimljena prije tri i pol godine, koja je tada privukla pozornost brojnih domaćih i stranih medija, a koju je do danas, na raznim platformama, pogledalo više milijuna ljudi. Ante i Mishka u međuvremenu su zajedno obišli mnoga mjesta u Hrvatskoj, a on je sve to zabilježio kamerom. U razgovoru s njim doznali smo malo više o cijelom projektu, a dao nam je i preporuke za outdoor avanture ovog ljeta.

“Moj krajnji cilj je živjeti od onoga što volim”

  • Kroz svoj projekt Outdoors Croatia prikazujete najljepše dijelove Hrvatske i popularizirate sport u prirodi. Možete li nam opisati kako je sve počelo?

Projekt je nastavak duge ljubavi prema prirodi, sportu, fotografiji, glazbi, psima. U jednom trenutku se sve poklopilo i izvuklo iz mene ogromnu kreativnu energiju koje ranije nisam bio svjestan.

  • Na vašim društvenim mrežama moguće je pronaći pregršt snimaka s vaših avantura, a najviše se ističe ona s Plitvica, snimljena prije 3 godine. Jesu li vas iznenadile reakcije na taj video?

Reakcije na taj video su bile nezamislive, nisam za to bio spreman. Žao mi je što nisam bolje iskoristio popularnost tog videa za promociju ostalih hrvatskih ljepota. Međutim, bolje se osjećam sada kad projekt pokazuje rezultate dugotrajnog rada, nego prije tri godine kad nas je pogodio val popularnosti iz vedra neba.

  • Kojim se sve outdoor aktivnostima bavite?

Krenuo sam s trčanjem i brdskim biciklizmom, onda sam prešao na zimsko planinarenje, penjanje i neke alpinističke uspone. Zadnjih godina najviše trčim po planinama. Kroz kajakarenje sam otkrio ljepotu hrvatskih rijeka, a vratila mi se i stara ljubav prema moru, pogotovo zimi. Najveći mi je izazov prenijeti ljubav prema outdooru svojim kćerima.

  • Projekt Outdoors Croatia ste započeli iz hobija. Je li on u međuvremenu postao nešto od čega živite ili se još uvijek time bavite samo u slobodno vrijeme?

Projekt pokazuje odličan potencijal, ponude dolaze sa svih strana, međutim treba biti pametan i ne odvesti to u nekom smjeru gdje bi naši filmovi izgubili dušu. To je moj krajnji cilj, živjeti od onoga što volim.

“Najdraži su mi krajolici oblikovani vjetrom i naše krške rijeke”

  • U svojim ste pustolovinama obišli gotovo cijelu Hrvatsku. Možete li izdvojiti najdraža mjesta na kojima ste bili?

Hrvatska je toliko lijepa, lista bi bila prevelika. Ljepota je zapravo osjećaj i najviše ovisi o nama. Ako se prilagodimo prirodi, krenemo rano, idemo sportski, tiho, svaki dio prirode će nas oduševiti. Meni su najdraži krajolici oblikovani vjetrom i naše krške rijeke. Puno sam planinario vani, ali mi se jedino u našim planinama javlja taj predivan osjećaj pripadanja i ponosa, neka toplina oko srca koja je najizraženija upravo na Dinari.

  • U avanturama vas vjerno prati vaš pas Mishka, koja je glavna junakinja vaših videa 🙂

Mishka je prava zvijezda i nikako se ne mogu mjeriti s njom. Počela se ponašati kao slavna glumica, kretnje su joj sve elegantnije, ne želi ugaziti u blato i sve nas gleda s visoka 🙂

  • Možete li svim avanturistima među našim čitateljima dati neke prijedloge kamo da se upute ovog ljeta? Koja su najbolja mjesta za otići na kajaking, gdje se uputiti na planinarenje…?

Ako ste željni duboke šume prošarane bijelim stijenama, otiđite u Park šumu Golubinjak kraj Delnica ili na Zavižan pa prošetajte jedinstvenom Premužićevom stazom.

Obiđite izletište Jankovac i predivni slap Skakavac na Papuku. Popnite se na Učku, prošetajte jedinstvenom Kastavskom šumom. Popnite se na Kavnarovu stijenu predivnom Ljubavnom cesticom, šetnicom iznad Crikvenice. Prošetajte iz sela Golubić do Kudinog mosta na Krupi.

Kupite kajak na napuhavanje, spustite se Dravom od slovenske granice do Varaždina. Odite na Mrežnicu kod pontonskog mosta u Zvečaju i veslajte uzvodno do predivnih slapova ili po Korani od Veljuna uzvodno. Veslajte Cetinom do Radmanovih mlinica.

Popnite se na Omišku dinaru. Trčite Parenzanom od Motovuna do Grožnjana. Posjetite pustinju Blaca na Braču. Obiđite grad Korčulu kajakom. Probudite se rano i trčite po šetnici Lungomare u Opatiji, trčite oko Trakoščanskog jezera. Budite točno u osam na ulazu za Dubrovačke zidine i otrčite dva kruga prije gužve, nikada to nećete zaboraviti.

  • Gdje se vi trenutno nalazite i kakvi su vam planovi do kraja ljeta? 

Trenutno sam u Zagrebu, spremam se na more, uskoro planiram posjetiti otok Sušac te ga obići kajakom. Taj izlet me jako veseli. 

Antu i Mishku možete pratiti na Facebooku, YouTubeu i Instagramu.

Foto: Ante Tonči Fabris

Učitati još
Zatvori